BG | EN

Въпреки натиска, съветниците в Шумен за трети път отхвърлят бизнес плана на ВиК-дружеството

Сесия на Общинския съвет в Шумен.
Снимка: Дияна Желязкова

Общинските съветници в Шумен за трети път отхвърлиха бизнес плана на местното ВиК–дружество, въпреки натиска от държавата.

Днес 5-годишният план на водния оператор отново влезе в сесийна зала, след като не беше одобрен през февруари и през април. Но и сега документът беше отхвърлен единодушно от съветниците с 37 гласа „за“, без против и въздържали се.

Заради липсата на подкрепа от общините в Шуменско, засега КЕВР не одобрява бизнес плана на ВиК–Шумен. В опит да убеди местните власти, преди два дни в Шумен пристигна изпълнителният директор на Българския ВиК-холдинг Ирена Георгиева.

На закрита среща с кметове и председатели на общински съвети от региона тя призова да се подкрепи бизнес плана на ВиК, но присъстващите общинари категорично отказаха и върнаха топката обратно в полето на държавата. Те поискаха държавата да помогне на закъсалото ВиК-дружество, което отново има огромни неразплатени задължения за електроенергия.

Петгодишният бизнес план на ВиК- Шумен предвижда сериозно поскъпване на водата през целия период до 2026 г.  Водният оператор иска повишаване на цената на кубик вода с близо 60 % още тази година – от 3,40 лв. на 5,25 лв. Ново поскъпване се предвижда всяка година до 2026-та – 5,40 лв. през 2024 г., 5,70 лв. през 2025 г. и 5,77 лв. през 2026 г.

Още при първото обсъждане през януари, общинският съвет в Шумен отхвърли единодушно бизнес плана на ВиК, като представителите на всички политически сили декларираха, че този документ не решава проблемите с водата, а единствено повишава цената й. Вече 4 години след приемането на предишния бизнес план на ВиК, шуменци не са видели нито по-добро качество на водата, нито пък решаване на най-големите водни проблеми, въпреки че плащаха най-скъпата вода в страната, изтъкват шуменските съветници.

Бизнес планът отново ще се обсъжда на заседание на областната Асоциация по ВиК на 5 юни. Представителят на Шумен е упълномощен пак да гласува против.

На днешната сесия съветниците отхвърлиха и друга спорна докладна на кмета Любомир Христов, която също влиза в зала от началото на годината. Става въпрос за план сметката за чистотата, внесена днес за пети път на сесия. Бюджетът за сметопочистване среща силен отпор от всички политически групи, освен групата на кмета – ГЕРБ, тъй като в него е заложен спорен договор с частен завод в Езерово за битовите отпадъци на Шумен.

От началото на годината Шумен извозва боклука си за преработка на разстояние 80 км и ще плати за услугата над 15 млн. лв. през следващите три години. Договорът между общината и частната фирма „Екоинвест Асетс“ АД, собственик на завода в Езерово, беше подписан от кмета Любомир Христов без предварителното съгласие на съветниците.      

Именно неяснотите в договора, за които съветниците и до днес не са получили отговор от кметската администрация, блокират приемането на план-сметката за чистотата. Сред съветниците има силни съмнения, че договорът е раздут и община Шумен ще бъде ощетена с милиони. 

Подозрителни са поне 5 от общо 15-те милиона в договора, заяви на предишната сесия бившият зам. кмет на Шумен Иван Йонков. Според него общината ще бъде ощетена заради срока на договора, заради обема на преработваните отпадъци и най-вече заради транспорта, за който сега общината плаща на частната фирма. Съветниците от самото начало настояват, че отпадъците могат да се извозват от общинската фирма „Чистота“, което ще е значително по-евтино и както правят съседните общини.

Днес съветниците отново отхвърлиха план-сметката за чистотата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините