ГЕРБ запазва първото място в Габрово, ДПС и „Възраждане“ с шанс за мандат

Габрово е една от десетте области у нас, в които ГЕРБ продължава за е първа политическа сила след вота на 14 ноември т.г.

Разликата между ГЕРБ-СДС и вторите от „Продължаваме промяната“ е 918 гласа. С най-много отлив от доверие след 14 ноември е „Има такъв народ“. За партията на Слави Трифонов гласуваха близо 6 хил. избиратели по-малко в сравнение с изборите на 11 юли т.г.

Въпреки че

„Има такъв народ“ определено могат да се нарекат големите губещи в Габрово,

не е изключено да вземат мандат от четиримандатния регион, но това е по-скоро малко вероятно с 3 545 гласа. През лятото „Демократична България“ беше в подобна позиция и водачът на листата Ивелин Стоянов влезе в 46 Народно събрание с 4 460 гласа.

Този път обаче ситуацията при „Демократична България“ не е така обнадеждаваща. На 14 ноември т.г. лисистата им получи 1447 гласа, което е с близо 2 хил. гласа по-малко от юли. Този резултат е 3.91% от вота и с него „Демократична България“ стана седма политическа сила в областта, изпреварена дори от „Възраждане“, които имат подкрепа от 6% и 2224 гласа. Въпреки на пръв поглед нищожния резултат партията на Костадин Костадинов също е на ръба от мандат в Габрово, който изцяло зависи от преразпределението на гласовете.

От преразпределението зависи и БСП.

На 14 ноември 2021 г. за социалистическата партия са гласували 3844 избиратели, което е 10.38% от избралите да гласуват. Цифрите са категорични, че Столетницата в област Габрово губи близо четири хиляди гласа след всички избори през тази година, но въпреки сериозния отлив от подкрепа си запазва третото място в избирателния район. Остава да видим дали това ще й донесе мандат.

ГЕРБ-СДС са първи с 11 069 получени гласа, което е 29.88% от гласувалите, според обработени 100% протоколи от секционните избирателни комисии. Въпреки, че избирателите им отредиха първото място, от ГЕРБ-СДС получиха с 1200 гласа по-малко спрямо извънредния парламентарен вот на 11 юли т.г. и с малко под 5000 гласа по-малко от 4 април т.г. 

Втора политическа сила е „Продължаваме промяната“

на Кирил Петков и Асен Василев, за която в неделя гласуваха 10151 от отишлите до урните и с този резултат формацията получава 27.41% от гласовете в област Габрово.  

Нищожна е разликата в гласовете, които получи на 14 ноември ДПС спрямо резултата през юли т.г. В неделя за ДПС гласуваха 1672 избиратели, през лятото са били 1738, през пролетта 1818, т.е. вотът им сега от 4.51% им дава едно стабилно място в областта, но дали ще стигне за мандат, ще се разбере, когато се завърти колелото на преразпределението. Ако това стане ще бъде интересна реакцията на ГЕРБ в Габрово. През юли, когато „Демократична България“ получи мандат с малко под 5 хил. гласа от ГЕРБ реагираха и нарекоха това несправедливо.

„Изправи се! Ние идваме“ има резултат от 905 гласа и 2.44% подкрепа, което е долу-горе колкото резултатът им в страната.

От 103 834 избиратели в избирателен район Габрово, на 14 ноември гласа си за нови народни представители са дали 37 678, т.е. 36% от имащите право.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам