BG | EN

„Възраждане“ плаши хората с еврото, а властта спи непробудно

Снимка: Pixabay

„За истината“ препубликува анализ на Емилия Милчева от „Дойче Веле“.

Референдум на „Възраждане“ за еврото няма да има, но тяхната пропаганда, че никой не искал еврото и политиците не зачитали гласа на народа, въздейства особено силно на хората. Защо обаче управляващите не се стряскат.

България ще приеме еврото, когато е готова, и няма да чака десетилетия. Референдум, с който да се попитат гражданите искат ли левът да бъде единствената официална валута до 2043 г., няма да има. 49-ото народно събрание го отхвърли през юли миналата година, а вчера Конституционният съд (КС) отхвърли и искането на депутати от “Възраждане” и “Има такъв народ”, които го сезираха за противоконституционност на парламентарното решение.

Решението на съда идва близо 7 месеца след като беше сезиран – и по-малко от две седмици след попълването му с избраните от парламента за конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. От всичките 12 съдии с особено мнение е бил Янаки Стоилов, а съдия Атанас Семов е подкрепил мнозинството, но със специално становище. И двамата са от квотата на президента Румен Радев. Неизвестно как, от партията на Костадин Костадинов бяха разбрали в аванс за решението на конституционните съдии – съобщи го още преди десетина дни по БНР депутатът от “Възраждане” Цвета Рангелова.

Разпад във „Възраждане“

Вчерашният ден донесе и други лоши новини за “Възраждане”. От седемте ѝ съветника в Столичния общински съвет (СОС) четирима подкрепиха Цветомир Петров от ПП-ДБ за временен председател. Те бяха изключени от партията, но пък се сдобиха с позиция на зам.-председател на СОС – Севдалина Петрова е един от петимата заместници на Петров. Освен това тя оглави и една от комисиите – за устройството на територията, а неин колега-отцепник – тази за околната среда. Този удар провали плановете на формацията да играе значима роля в управлението на столицата, тъй като след местните избори “Възраждане” стана трета политическа сила в СОС. А сегашният разпад я лишава и от право на група, тъй като условието за СОС е да разполага с поне петима представители.

Ерозията на партията започна с това, което се случи и на предишните национал-популисти – поблазниха се от постове и примамливи предложения, нарушавайки обета на лидера, че “Възраждане” иска да управлява сама. Заради подкрепата в СОС днес бяха изключени и трима депутати от парламентарната група на „Възраждане” – Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев, който бе и заместник-председател на партията. Те са номинирали съветниците. 

„Възраждане“ ще шие нови знамена

Конституционните съдии обявяват решението си 4 месеца преди изборите за Европейски парламент, които за България се очаква да са на 9 юни. Дотогава ефектът му ще отшуми, независимо че инициаторите на подписката за референдума от партия “Възраждане” обещаха нови и нови протести. Ще им трябва обаче нов слоган, който да разпали ентусиазма на привържениците им, които бяха повече шумни, отколкото многочислени на вчерашната демонстрация с бали сено, оборска тор и опожаряване на VW Golf с чучело на съдия пред сградата на съда.

Събирането на подписите под искането за референдума енергизира м.г. предизборната кампания на “Възраждане” за предсрочния парламентарен вот на 2 април. За европейските избори ще им е нужно друго острие, което да обедини антиевропейското им повествование и опозиционен гняв. Проруските теми са изоставени на по-заден план, но ще прозират в наратива за паметта и българската история, срещу които воюва “продажният елит”. Останалите са познати, но ще се усилват още повече през сайтове, подкасти, видеа и през целия останал инструментариум на дигиталния свят.

“Властта слуша Брюксел и Вашингтон, не и гласът на народа”, “Това не е демокрация, а тоталитаризъм”, “Сороски предатели”, “Народен съд за Конституционния съд”, “Приемаме еврото заради шепа бандити, а народът ще обеднее още” и т.н., и т.н. В крайна сметка този наратив им осигури парламентарно представителство, но не и силно представяне на местните избори. А патриотичният – как новият елит е клиентелистки, обявил се срещу всичко българско и родно като (леденото) хоро, историята и турското робство, ще се миксира с евроскептичните твърдения – „Европейската комисия слугува на Вашингтон“, „в САЩ са пред революция“, а „евро никой не иска“.

Но в този пропаганден поток на хората особено въздейства твърдението, че политиците не зачитат установеното със закон право на обществото да бъде питано по важни въпроси и да се произнася по тях.

Ще се събудят ли управляващите

Подписката за референдум обаче не стресна управляващите, за да направят смислена информационна кампания, разяснявайки от А до Я за въвеждането на еврото, което България се подготвя да направи от 1 януари догодина. Десетте информационни видеа, подготвени от представителството на ЕК в България, са слабо гледани. Политиците в управляващата коалиция, улисани да разпределят десетки позиции в регулаторите, също не са ангажирани с темата. Банализирането ѝ до въпроса “Ще влезем ли в еврозоната от 1 януари” е далеч от ефективната комуникация.

Противниците на еврото са хора, които се страхуват от силно обедняване поради ниски доходи, принадлежност към уязвими социални групи и т.н., и други, които са се вкопчили в лева като символ на национален суверенитет.

Милионите евро, които българи в чужбина изпращат на близките си, за да преживяват, не са аргумент за тях – за 2023 г. сумата е рекордна и надхвърля 1,32 млрд. евро. Не приемат за аргумент и облекчението за бизнеса и пътуващите, които сега губят средства заради превалутирането. Българите от първата група не пътуват, а от втората казват, че не им е проблем.

Опитът да бъде спряна България от еврозоната няма да е последният. Силите, които искат да я държат в кремълска орбита, ще опитат с други средства. В правовите държави провокациите към насилие и неофашизъм се наказват. Българските управляващи как възприемат изгорено чучело на съдия?

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Емилия Милчева
Емилия Милчева е журналист, автор на "Дойче веле" и сайтът "Тоест".

Още от автора

Задкулисието в България: А в МВР, ДАНС и ГДБОП си мълчат

Цари мълчание за задкулисието в правосъдието и дилърите на влияние. Оставки на шефове в ДАНС, МВР и ГДБОП няма, има снишаване. Може пък и там да гледат "да устискат" до ротацията, като ония лекари в "Пирогов".

Нотариуса и Еврото: А кои са съдиите и прокурорите в мрежата

Убийството на Нотариуса показа колко безполезна е прокуратурата. Ако имената на съдии и прокурори, замесени в схемите на Еврото и Нотариуса, не станат известни, излиза, че корумпираните остават, а сменят само дилърите.

Искът срещу България за над 3 млрд. Какво трябва да знаем.

Новината, че крипто кредиторът Nexo е завел арбитражен иск за над 3 млрд. долара срещу България, излиза далеч извън местните рамки. Какво трябва да знаем за този случай? Емилия Милчева обобщава най-важното:

Още анализи

Съдия Лозан Панов към Прокурорския съвет: Колеги, отстранете незабавно главния прокурор!

Бившият пpeдceдaтeл нa BKC Лoзaн Πaнoв oтпpaви  oбpъщeниe ĸъм Bиcшия пpoĸypopcĸи cъвeт, в ĸoeтo пpизoвaвa ĸoлeгиятa, „пpeди Tитaниĸ“ дa ce e paзбил“,  дa ocвoбoди нeзaбaвнo и.ф. глaвeн пpoĸypop Бopиcлaв Capaфoв. Πpoĸypaтypa ce нyждae cпeшнo oт cилeн xapaĸтep c виcoĸ пpoфecиoнaлeн интeгpитeт, ĸaзвa Πaнoв.

„Навални е агент на ЦРУ и МИ-6“. Митрофанова поднесе цветя пред съветски паметник в София

Руската посланичка в София Елеонора Митрофанова каза, че загиналият руски опозиционер Алексей Навални и съпругата му са агенти на американските и британските разузнавателни служби ЦРУ и МИ-6. Тя направи това след поднасяне на цветя пред съветски паметник в столичния кв. "Лозенец" в четвъртък.

„В скута на Пеевски“: как да не се отврати човек

Пеевски, който за мнозина олицетворява най-тежките пороци на политическия и икономически живот в последните 20 години, стои на първи ред в НС и слага всички в скута си с чаша турско кафе в ръка. Как се стигна дотук?