Второинстанционният съд намали присъдите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Петрова минути преди да чуят присъдата на първа инстанция. Снимка: скрийншот bTV

Присъдата на бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева е намалена от 20 на 8 години затвор. Това реши второинстанционният съд.

По делото за подкуп, искан от строителен предприемач, са намалени присъдите и на другите двама обвиняеми – Биляна Петрова- от 15 на 7 години, а Петко Дюлгеров – от 12 на 6 години затвор, предаде БНР.

Основният мотив на съдебния състав е бил, че наказанията, постановени от първоинстанционния съд, са били несправедливи и много високи. Според съда до такава степен е бил опорочен съдебният акт, че се е наложила неговата отмяна и изчитането в съдебната зала на новата присъда. Според нея тримата са признати, че са поискали и получили подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Първата съдебна инстанция ги беше оправдала по получаването на подкуп и въпреки това беше постановила по-тежката присъда. Апелативният спецсъд е приел тезата на прокуратурата, че подсъдимата Иванчева не само е поискала подкупа, но и го е получила, но въпреки това намалява присъдите, тъй като преквалифицира обвинението в по-леко.

Съдът е определил първоначално строг режим за изтърпяване на наказанията, като годините, в които те са били в ареста или под домашен арест ще бъдат извадени от наказанията им.

Ще трябва да поемат разноските по делото, както и ще бъдат лишени от права за определен различен за всеки един от тях период от време.

Присъдите не са окончателни.

Следващата инстанция, пред която може да бъдат обжалвани или протестирани присъдите е ВКС. Днес тримата подсъдими и техните адвокати са заявили, че са невинни и че ще търсят тази справедливост от върховната съдебна инстанция. Прокуратурата от своя страна също е обявила, че ще протестира новата присъда.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам