BG | EN

СЕМ не успя да избере генерален директор на БНТ (обновена)

Заседанието на СЕМ за избор на директор на БНТ
Снимка: скрийншот от видео

Съветът за електронни медии не успя и при третия опит да избере нов директор на Българската национална телевизия за следващите 3 години. Така процедурата по избор на генерален директор се прекратява и започва отново.

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) не успяха да се обиденятоколо една кандидатура за нов генерален директор на БНТ. 

На първото заседание настоящият директор на обществената телевизия Емил Кошлуков получи един глас от регулатора, Венелин Петков и Ирина Величкова също имат по един глас. Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Красимир Ангелов и Светлана Божилова не получиха подкрепа от нито един от членовете на СЕМ.

Габриела Наплатанова обясни, че според нея най-подходящ за позицията е Венелин Петков, но гласува „въздържал се“ заради опасения, че познанството й с кандидата може да доведе до съмнения за обективността на избора и оспорването му.

Въпреки че гласува за Ирина Величкова, Симона Велева изрази принципна подкрепа и за Светлана Божилова. Велева каза, че е отворена за диалог. Тя коментира, че не би подкрепила на този етап кандидатурата на Кошлуков с мотивите, че следващ мандат за него не би довел до промяна в БНТ.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова не подкрепи нито един от кандидатите, защото, според нея, въздържанието понякога е „по-почтения и честен избор“.

На второто заседание Симона Велева предложи допълнително гласуване за Сашо Диков. Подкрепиха го двама от членовете на СЕМ, а трима се въздържаха. При второто гласуване Венелин Петков получи два гласа.

На третото заседание двама кандидати събраха по два гласа – Венелин Петков и Сашо Диков.

Настоящият директор на държавната медия Емил Кошлуков остана само с един глас подкрепа.

Соня Момчилова определи ситуацията като прецедент, но изразяваща нагласите на обществото.

Така процедурата по избор на генерален директор се прекратява и започва отново.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините