BG | EN

Втори ден кабелният завод в Карнобат остава затворен

Хората отказват да влязат в завода
Снимка: скрийншот от видео на БиТиВи

Втори ден кабелният завод в Карнобат остава затворен след като 6 жени вчера бяха обгазени с отровни газове. До края на деня днес трябва да са готови резултатите от пробите на водата в канализационните шахти на територията на производствената база. Водни проби са взети и от шахтата, за която има данни за наличието на високи концентрации на циано и селоводород. 

В 7 часа днес, когато започва работата на първа смяна пред бариерата на кабелния завод в Карнобат стоеше само охраната. Няма изтичане на опасни вещества показват първите готови резултати на пробите взети от близката река, заяви директорът на Регионална екоинспекция Павел Маринов. „В момента оценяваме потенциала на риска за околната среда. Очакваме днес до края на деня да излязат резултатите от изследванията на водните проби в канализационните шахти, за да се види каква е концентрацията и има ли такава. От тук ще си направим изводите къде идва рискът за натравяне на въздуха на цеха“, обясни той, цитиран от БНР – Бургас

Ако се установи умишлено замърсяване на отпадните води с вещества опасни за здравето на хората наказанието по Закон е до 5 години затвор. Районната прокуратура в Бургас е започнала проверка по случая, каза прокурор Мария Маркова. „Снемат се сведения на лица, иззети са проби от шахтите на производствените бази, разположени на територията на шахтата, от която се установяват високи концентрации на сероводород и циановодород. Ние сме в съвсем начален етап на извършване на тази проверка като констатираните високи дози, които са дали основание да се възложи тази проверка са данните от 5 април 2024 г. „, поясни тя.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините