Втори граждански протест в защита на Черноморието ще се проведе в Бургас

Преди седмица граждани протестираха срещу изградената подпорна стена с вид на хотел на Алепу, пред сградата на Регионалната дирекция за национален и строителен контрол в Бургас
Снимка: Фейсбук/Група Море без бетон

Граждански протест под мотото МОРЕ БЕЗ БЕТОН – в защита на Черноморието и спиране на презастрояването, му се организира днес от 17:00 часа пред сградата на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.

Организаторите на протеста заявиха, че целят по мирен начин да напомнят на екоинспекцията, че по закон и дефиниция е длъжна да следи за опазването на природата.

Природозащитниците планират да „изградят“ символично жива подпорна стена от хора, които искат да защитят морето, плажовете и природата. 

„Опазената дива природа е не само наше конституционно право, но е и незаменимо условие за здравословен и качествен живот и за развитие на поминъци като селско стопанство и туризъм. Виждаме как заради беззаконие ресурсите ни като общество се експлоатират от малцина, с помощта на институциите, написаха в поканата за събитието организаторите. Те са избрали да протестират пред Регионалната инспекция за околната среда и водите, защото тя е институцията, която трябва да отговаря за това природата по Черноморското ни крайбрежие да бъде опазвана, а не застроявана и унищожавана.

„Ще бъдем пред Регионалната инспекция и за да изразим възмущението си от изказването на екологичния министър, Емил Димитров, което той направи на 16.06.2020 г. в Бургас по повод небезисвестния строеж на Алепу: „Няма да спра проекта, ако това питате. Знам, че това ви е мерак на всички – да ходя като една екологична бухалка и да спирам навсякъде на когото каквото не му хареса.“, посочват още природозащитниците.“

Преди седмица пред сградата на Регионалната дирекция за национален и строителен контрол в Бургас пък се проведе първият протест за „МОРЕ БЕЗ БЕТОН“, който беше провокиран от изграждането на подпорна стена с вид на хотел в защитената местност Алепу.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам