BG | EN

Втора присъда по Акция „Лихвари“ в Смолян влезе в сила

Снимка: otzvuk.bg

След присъдата на първия осъден за лихварство в Смолян Съби Хаджиев, Върховният касационен съд потвърди и второ наказание, този път на Здравко Беширов.
Година и половина след решението на Окръжния съд 3-годишната условна присъда на смолянчанина с конфискация на поземлен имот и на лек автомобил, вече е в сила.

Разследването на Окръжна прокуратура срещу Беширов започна през 2012 г., след серия от жалби на Съби Хаджиев, припомня регионалният сайт „Отзвук“. Досъдебното производство бе прекратявано няколко пъти, но тръгваше наново след поредното писание на Хаджиев.

През юни 2016 г. Бешров бе признат за виновен, че е предоставял кредити на срещу лихва на девет човека и оправдан за още двама. Получените заеми трябвало да се върнат с договорена месечна лихва между 6, 67% и 20%, а най-високата лихва била на Съби Хаджиев – 33,33%. С това е причинил вреда в размер на 35 781,75 лева.
„Не съм бил лихвар, а съм бил съдружник в заложна къща „Гарант“, бяха думите на Здравко Беширов пред „Отзвук“ преди време.

Акция „Лихвари“ в Смолянска област бе проведена през 2012 г. От тогава до сега висящи са делата на Костадин Кабаджов и Димитър Бойков.

Николай Хаджиев – Главата, бе оправдан от Специализирания наказателен съд. Любен Марангозов от Неделино пък избяга от полицията и се “покри“ в Англия. Срещу него така и не можа да приключи досъдебното производство.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините