BG | EN

Втора година в Габрово стоят на студено, но плащат повече за парно и искат намеса на институциите

Снимка: Pixabay

Поредна жалба срещу „Топлофикация“ – Габрово изпратиха преди дни нейни абонати. Те настояват за проверки, санкции и компенсации, заради честите аварии на топлоелектрическата централата, но и защото тръбите на парното им са студени, дори когато авария няма.

„Само за месец декември 2022 г. на сайта на ТЕЦ Габрово са обявени четири различни аварии. Необявените обаче са повече“, пише в жалбата, адресирана до Министерството на енергетиката и омбудсмана на България. „Продължаваме да нямаме комуникация със служителите на централата, нямаме информация за времето, което е нужно, за да се отстрани поредната авария“, пишат още потърпевшите от работата на „Топлофикация“ – Габрово.

За последния месец абонатите на габровската ТЕЦ са имали сумарно не повече от десет дни с нормално топлоподаване. На фона на това сметките им от лятото на миналата година са с петнайсет на сто по-високи, се казва още в жалбата.

От години студени тръби

Всички те настояват за проверка на дейността на топлоцентралата, тъй като дори когато има топлоподаване, температурата на водата не надвишава 50 градуса, което е напълно недостатъчно, за да се стоплят домовете им.

За същото точно преди една година граждани на Габрово алармираха КЕВР, а оттам обещаха веднага да изпратят проверка. Една година по-късно „За истината“ поиска от енергийния регулатор резултатите и от миналогодишната проверка, която КЕВР се ангажира да извърши отново по граждански сигнал. Към датата на публикуване на този текст от КЕВР не са отговорили, но имаме уверението, че исканата информация ще бъде предоставена, когато служителите са готови с обработката й.

На хартия едно, в действителност – друго

Недостатъчното топло, което от ТЕЦ Габрово подават към абонатите си не е единствения им проблем. Връзката с дружеството е напълно невъзможна, твърдят габровци, опитвали многократно да се информират колко ще продължи поредната авария.

Само по себе си това е нарушение, тъй като преди всеки отоплителен сезон КЕВР задължава топлофикационните дружества да осигурят комуникация с клиентите си. Достъпът до Топлофикация Габрово обаче е изключително труден от години.

Според медийни публикации през 2017 г., когато дружеството е на косъм от отнемането на лиценза за производство на топлинна енергия (отново заради лошо качество на услугата, б.р.), от КЕВР не успяват близо месец да открият собственика.

Собственикът е в Кипър

Сто процента собственик на капитала на „Топлофикация“ – Габрово от 2014 г. е Дарклет Лимитид, дружество, регистрирано в Кипър, показва справка в Търговския регистър.

Дружеството се управлява от Съвет на директорите, в който влизат Владимир Костов, който е и изпълнителен директор, Христо Сосеров и Любомир Жупунов. В Габрово обаче неофициално се коментира, че местната „Топлофикация“ е на Христо Ковачки.

Връзката с Ковачки прозира точно през изпълнителния директор, който е член на учредената през 2015 г. партия „Български демократичен център“ – правоприемник на партията на Ковачки „Лидер“.

Другият член на Съвета на директорите се свързва с пет дружества. Представлява еднолично акционерно дружество „Мина Балкан-2000“ (което също се свързва с Христо Ковачки, б.р.) с основен предмет на дейност добив и преработка на черни каменни въглища. Капиталът на това дружество е 2.8 млн. лв., а негов собственик е Самей Лимитид, регистрирано на Сейшелите.

Сосеров има участие в други четири дружества, едно от тях като „Дарклет Лимитид“ също е ригистрирано в Кипър.

Третият член на директорския борд Любомир Жупунов няма участие в търговски дружества.

Любопитна подробност е, че повечето топлофикационни дружества у нас са собственост на чуждестранни фирми и лица. „Топлофикация“ – Бургас е собственост на регистираното в Лондон „Бовард лимитид“, в „Топлофикация“ – Перник има съучастие с лондонско дружество, собственик на великотърновската топлофикация е кипърската „Асторида Трейдинг Лимитид, на сливенската топлофикация собственик е кипърската „Нерпана Лтд“, на топлофикациите в Плевен и Русе – лондонското „Каталанд Лтд“, кипърска компания стопанисва ТЕЦ-Враца.

Заради изключително чуждестранната собственост на тези дружества през 2014 г. четири организации поискаха от Комисията за защита на конкуренцията да установи дали между тях няма договорка за цените, но комисията се произнесе, че дружествата нямат връзка помежду си и основания за картел не съществуват.

Проблемите са от години

Проблемите на габровци с Топлофикация имат дългогодишна история. Чашата на търпението прелива през 2017 г., когато към недоволните се присъединява и Община Габрово, която завежда иск за обезщетение , към който се присъединяват учебни заведения, културни институции и граждани.

Година по-късно съдът приема, че дружеството „не изпълнява с грижата на добрия търговец законово вменени му задължения, като системно не е доставяло или е доставяло некачествена услуга на своите абонати в нарушение на Закона за енергетиката и утвърдените от КЕВР и прилагани от дружеството Общи условия“. С това на първа инстанция дружеството е задължено да плати неустойки на абонатите си. Решението бе потвърдено на на втора инстанция от Апелативният съд във Велико Търново.

През годината на подаване на колективния иск КЕВР влиза на проверка в ТЕЦ Габрово, която приключва с принудителен административен акт, но подробностите не са публични. Всъщност от 2017 г. не е известно КЕВР да е проверявала Топлофикация в Габрово. Тогава проверката установява, че дружеството действително е държало абонатите си цял сезон на студено и отправя се заканата „Топлофикация“ да отнесе солена глоба. Намеква се и за отнемане на лиценза, но дотам очевидно не се стига. Според изявления в медиите на представители на КЕВР това не се е случило, за да не останат хората без отопление, въпреки, че по всичко личи, че те и сега без отопление, само че си плащат за студеното.

През 2022 г. от комисията поеха ангажимент пред „За истината“ да проверят работата на централата, но дали тази проверка изобщо се е състояла и какво е констатирала към момента не е известно.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

„Липсва особено мнение в протоколите“ – ВАС потвърди избора на кмета на Севлиево

Липсата на особено мнение от членовете на секционни и Общинска избирателна комисии, както и отразяването на разногласия относно броенето на бюлетини, означава, че резултата от вота е правилен и не се налага повторно преброяване на бюлетините. С тези аргументи Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на ПП-ДБ срещу резултата за кмет на Севлиево.

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Още за новините

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк "Българка". Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

Общински съветници от ГЕРБ в Стара Загора лобират в полза на бивш офицер от ДС и подсъдим по делото „Масларова“

ъпреки забраната в Закона за устройство на територията общинският съвет в Стара Загора одобри проект за изменение на Общия устройствен план на община Стара Загора в частта му за имот със статут на озеленена територия за публично ползване в устройствена зона за вилно селище.

Побити камъни – история в сегашно време за каменна гора, потънала в отпадъци

Отбиваме вдясно от магистралата за София, само на 15-ина минути с кола от Варна. Движим се по черен път. От едната страна се нижат микросметище след микросметище. Ясно личат следи от багер, явно разчиствал купищата боклук. От другата е кално трасе, представляващо писта за мотокрос. Стигаме до малка полянка с черни кръгове изгоряла трева и почти изпепелен ствол на дърво.