BG | EN

Втората обществена поръчка за водния цикъл на Смолян е обжалвана пред КЗК от 24 дружества

Илюстративна снимка: pixabay.com

Втората обществена поръчка за строителство на обекти от интегрирания воден проект на „Агломерация град Смолян“ е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за по-малко от две седмици. На 8 май т.г. 25 дружества от Смолян и региона вече поискаха отмяна на едната от двете обществени поръчки за втори воден цикъл на областния град. 

Информация за второто обжалване е публикувана на сайта на Комисията за защита на конкуренцията като жалбата е постъпила там на 21 май.

Тя е подадена от 24 дружества (пълният списък можете да видите в края на текста).

Същите компании плюс „Ростер“ ООД обжалваха на 8 май и търг за близо 56 млн. лв. с ДДС.

Сегашният конкурс е за над 27 млн. лева с ДДС и предвижда изграждане на близо 3 км. нова водопроводна мрежа, реконструкция на съществуваща водопроводна мрежа от над 5 км., изграждане на над 8 км. нова канализационна мрежа и реконструкция на 9 км. съществуваща канализация.

Както и в предишната жалба от 8 май, смолянските дружество твърдят, че местното „ВиК“ ЕООД е нарушило принципите за равнопоставеност и недопускане на дискриминация като умишлено давало предимство на определен кандидат.

Компаниите, обжалвали обществените поръчки са недоволни от условието, поставено от директора на „ВиК“ ЕООД, за минимален оборот от участниците в конкурса от 30 млн. лв. през последните три години. Допълнително ограничение е условието за изискуем опит през последните 5 години най-малко 8 км. водоснабдителна и 17 км. канализационна мрежа.

От дружествата, обжалвали поръчкта смятат, че и методиката за оценка на офертите е порочна. Тя предвижда изпълнителите на водния цикъл да се изберат по критерия „Концепция за изпълнение“ с тежест 65% и цена – 35%. Правилникът за прилагане на Закона за обществените поръчки дава право на възложителите да изискват планове, графици и други документи, свързани с организацията на изпълнение.


Дружествата, обжалвали обществената поръчка за строителство на обекти от интегрирания воден проект на „Агломерация град Смолян“: „Адванс строй“ ЕООД, „Ай Пи Зет“ ЕООД, „Артстрой“ ООД, „Барин Алп“ ЕООД, „Билдер“ ЕООД, „Венигаз“ ЕООД, „ВиК-строй“ ЕООД, „Викторио“ ЕООД, „ЕДИСтрой“ ЕООД, „Ековат-България“ ЕООД, „Инвестстрой“ ЕООД, „Инджовстрой“ ЕООД, „Инфрастройгруп“ ЕООД, „Кобрети 69“ ЕООД, „Красин“ ООД, „Крис-МТ“ ООД, „Минерал“ ЕООД, „Палас трансстрой“ ЕООД, „Строител“ ЕООД, „Стройвъзход“ ООД, „Стройинженеринг-В“ ЕООД, „Талант-М“ ЕООД, „Томов-трейд“ ЕООД и „Юнимекс“ ООД.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините