BG | EN

ВСС откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Снимка: скрийншот от заседанието на ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

„За“ гласуваха 14 от членовете на съвета, „против“ бяха 4-ма, а самият Гешев не участва в гласуването.

Предложението за отстраняването на Иван Гешев беше внесено от шестима членове на прокурорската колегия, които твърдят, че той е извършил нарушения, с които е накърнил престижа на съдебната власт.

Адвокатът на Гешев поиска да се дадат указания на предложителите да посочат кои конкретни нарушения е извършил той, но предложението беше подложено на гласуване и отхвърлено. Гешев от своя страна заяви, че към момента на твърдяното нарушение главен прокурор е бил неговият заместник – началникът на националното следствие Борислав Сарафов.

Заседанието може да гледате на живо ТУК.

Пропомняме, че пред съвета има висящо и второ предложение от четирима членове на колегията, внесено в понеделник, 22 май.

Те се позовават на изявлението на Гешев от 15 май, когато той скъса оставката си в присъствието на заместниците си, а конкретната фраза, която според вносителите нарушава етичните норми е: „Между другото е ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание… той трябва бъде изметен.“

Подписалите искането за предсрочно прекратяване мандата на Гешев този път са Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Според тях, главният прокурор с действията си е накърнил престижа на съдебната власт и нарушава Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Това предложение не е подписано от петия член на колегия, подкрепил първото искане – Огнян Дамянов, и Светлана Бошнакова.

Междувременно прокуратурата съобщи, че проверява сигнали на граждани срещу Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините