BG | EN

ВСС избира главен прокурор при засилени мерки за сигурност

Кадър от заседанието на ВСС Снимка: скрийншот от излъчване на живо

Органите на реда предприеха безпрецедентни мерки за сигурност заради избора на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде БНР.

Изслушването на единствения номиниран за поста – заместник-главният прокурор Иван Гешев започна в 10 часа тази сутрин на фона на два протеста и блокади на улици в центъра на София. Изключително засилено е и полицейското присъствие около сградата на ВСС.

Около 10.30 часа е подаден сигнал за бомба в сградата, където се провежда изслушването. По думите на настоящият главен прокурор Стори Цацаров, обадилият се на телефона на секретарката на представляващия ВСС е съобщил, че бомбата ще избухне след около 30 минути, имало е и реплика на арабски език. Според Цацаров, това е пореден опит да бъде осуетена процедурата за избор на нов главен прокурор чрез прекъсване на заседанието. Мнозинството обаче реши то да продължи, а сигналът се оказал фалшив. 

Два протеста блокираха достъпа до ВСС след започването на заседанието. Тази сутрин в района е спряно движението на трамваите и са допускани само хора с журналистически карти и живеещите в него.

Подкрепящите Гешев са се позиционирали непосредствено пред сградата на ул. „Екзарх Йосиф“. „Подкрепям кандидатурата на Иван Гешев за това, че той се бори с корупцията. Затова, че той се бори с “ало измамниците“. За това, че той се бори, той иска да направи всичко добро за народа. Имам една молба към него – нека да помисли и за нашите деца, които вече не са в България, за нашите внуци, които дори не познават и не знаят родния си език и вече не могат да четат на нашата най-хубава азбука. Главният прокурор може да повлияе, защото той ще има и власт, той ще се бори за това“, коментира подкрепяща, цитирана от БНР.

Противници на номинацията на Иван Гешев са били спрени от полицейски кордон на 150 метра разстояние, до Централни хали.

„Това показва страха, който във ВСС в момента тресе дамите и господата, които не позволяват да чуят алтернативно мнение. Забелязах няколко автобуса случаен превоз. Виждаме футболни агитки, които преди няколко дни развяваха нацистки поздрави на Националния стадион. Това са хората, от които нашата родна милиция в момента ни защитава“, казва протестиращ пред репортер на националното радио.

Демонстриращите в подкрепа на Гешев са организирани от сайта ПИК, чийто служители са и основните говорители на събитията в подкрепа на кандидатурата му, рекламиращи неговите качества и достойнства да заеме високата позиция, посочват столичните журналисти.

Заявка за протест за същото място са направили и от БОЕЦ, но тъй като тя е постъпила по-късно, общината не е позволила на същото място да се появят и хората, които искат да бъде оттеглена номинацията на Иван Гешев. „Гешев е позор, мафия, всеки ден ще е така до победата“, скандират протестиращите граждани, които са разпънали шатра на Орлов мост, с плакат на Сдружение БОЕЦ.

Младежите, които подкрепят Иван Гешев до сградата на ВСС, са отказали тази сутрин да обяснят пред репортерите защо са там и не са разпознали Иван Гешев при влизането му, посочват репортерите, отразяващи събитията в София.

За да бъде избран за главен прокурор, Иван Гешев трябва да получи подкрепата на поне 17 от членовете на ВСС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините