BG | EN

Всички съдии от Стара Загора се отказаха от делото „Дебора“

Делото може да се гледа в влизък до Стара Загора град – Сливен, Ямбол или Пловдив.

Нито един съдия от Районния съд в Стара Загора няма да гледа делото срещу Георги Георгиев – мъжът, обвинен за насилието над 18-годишната Дебора Михайлова през месец юни м.г.  Тогава момичето беше нарязано с макетен нож от своя приятел, а главата ѝ беше насилствено обръсната.

Днес и последният съдия, който можеше да разгледа делото, си е направил самоотвод, пише  „Сега“.  

Медията се позовава на данни от регистъра на съда.

Възможните градове, в които може да се гледа делото са Сливен, Ямбол или Пловдив.

Прокуратурата е внесла обвинителния акт в средата на декември. За да бъде разгледан той, ще трябва делото да се прехвърли в друг равен по степен съд в близък до Стара Загора град.

Вече седмица от там не отговорят с какви точно мотиви са направени масовите отводи. След като всички районни съдии в града се отказаха, ще трябва да бъде определен друг равен по степен съд, който да разгледа процеса срещу Георги Георгиев. Вероятно това ще бъде Районният съд в Пловдив.

Обвинителният акт срещу Георги Георгиев да беше внесен в Районния съд в Стара Загора на 15 декември. От тогава до днес последователно отвод си направиха всички 17 наказателни и граждански съдии.

От публично достъпните данни става ясно, че всички те се позовават на текста от НПК, който казва, че „не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото“. Какви са тези „други обстоятелства“ обаче е неизвестно. На 2 януари „Сега“ изпрати писмено запитване до Районния съд в Стара Загора дали магистратите сочат какво ги прави предубедени. До момента няма отговор на този въпрос. 

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинения, след като 5 месеца по-рано обществото беше „взривено“ от бруталността на престъплението и неглижирането на случая от властите. 

Първото обвинение срещу Георгиев, който в момента се намира в ареста, е, че на 26 юни с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление НК предвижда от 2 до 10 години затвор. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор. Същото наказание НК предвижда и за третото обвинение на Георгиев – че в периода от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с убийство на Дебора.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините