Всички кандидати за шеф на БНТ са допуснати до следващия етап на конкурса

Снимка: принтскрийн БНТ

Всички кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) са допуснати до следващия етап на конкурса, решиха единодушно членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Е на който следва да се явят осемте кандидати е изслушване, което ще се проведе на 27 и 28 юни.

Изборът на нов шеф на обществената телевизия ще бъде на 29 юни.

Във връзка с получените в СЕМ писма от общественици с искане настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков да не бъде допускан до изслушване, председателят на Съвета Соня Момчилова каза, че не се поддава на подобни въздействия и влияния. По думите й, в СЕМ са пристигнали писма и в подкрепа на управляващия в момента националната телевизия.

Аргумент за допускането на Кошлуков е и че формално той отговаря на изискванията да участва в процедурата.

Как Емил Кошлуков беше избран за шеф на БНТ преди три години – тук

Кандидатите за шеф на БНТ са телевизионният водещ Сашо Диков, бившият главен юрисконсулт на БНТ и бивш директор на правна дирекция в БНР Ирина Величкова, спортният журналист Сашо Йовков, членът на Управителния съвет на БНТ Василена Матакева, настоящият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, бившият шеф на новини и актуалните предавания на bTV Венелин Петков, директорът на Радио Кърджали Красимир Ангелов и доцент Светлана Божилова от Факултет по журналистика и масова комуникация в Софийския университет. 

За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на медийния регулатор.

Ако никой кандидат не събере необходимото мнозинство при три поредни гласувания, изборът се смята за провален, а на директорския пост остава настоящият шеф на телевизията.

Сред изискванията за кандидатите за генерален директор на БНТ са наличието на опит в електронни медии и най-малко 5 години трудов стаж в телевизия.

Мандатът на генералния директор е 3 години.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам