BG | EN

Все повече се разтваря ножицата на доходите между Шумен и страната

Илюстративна снимка: Kevin Schneider from Pixabay

Все повече се разтваря ножицата на доходите между Шумен и страната, показват последните данни на регионалното статистически бюро. 

Средната заплата в Шуменска област продължава да изостава от тази за страната, а разликата, вместо да се топи, все повече се увеличава. Докато средното възнаграждение за страната за март 2024 г. е 2 300 лв., в Шуменско то е 1 749 лв. 

Най-висока е средната заплата през март в София (столица) – 3 231 лв., а най-ниска  в Благоевград  – 1 476 лв.

Цифрите показват, че мартенските заплати в Шуменска област изостават с 24 % /с 551 лв./ от средните за страната и са с цели 46 % /с 1482 лв./ по-ниски от възнагражденията в столицата.

Само за година и три месеца разликата между Шумен и страната видимо се е увеличила – през декември 2022 г. средната заплата в страната е била 1 947 лв., а в Шумен – 1 543 лв., като изоставането на Шумен е било 20.7% /с 404 лв./.  През март 2023 г. изоставането вече е 24 % /с 551 лв./  

През първото тримесечие на 2024 г. средната заплата в област Шумен нараства спрямо предходното тримесечие с 2.1%.  Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, „Добивна промишленост“ и „Административни и спомагателни дейности“.

„Ние сме от работещите бедни!“: Социалните работници в Шумен протестират за по-високи заплати

Най-голямо намаление на заплатите се наблюдава в секторите „Образование“, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ и „Селско, горско и рибно стопанство“.

На годишна база, средното възнаграждение в областта нараства с 16.1%, спрямо същото тримесечие на 2023 г. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините