BG | EN

Все още няма наказани за насилие в Центъра за настаняване на деца от семеен тип в Борован

Кадър от видеото с насилие над деца в центъра за деца в с.Борован.
Снимка: Скрийншот от „Нова телевизия“

Поредица от болнични на отговорните служители и липсата на официален доклад са причина все още да няма наказани за поредния случай на насилие в център за настаняване на деца от семеен тип в България.

На 12 февруари 2018 г. в предаването „Господари на ефира“ бе излъчено видео, съдържащо кадри с физическо и психическо насилие над деца в Център за настаняване на деца от семеен тип в село Борован.


На кадрите се вижда как изпълняващата длъжността управител на центъра Людмила Петрова бие, скубе и нарича „смрад“ едно от децата. Пред телевизионния екип Петрова казва, че съжалява за случилото се, както и че това е единичен случай.

По думите на Камелия Николова, Главен директор на ГД „Права на детето“ към Държавната агенция за закрила на детето, сигнал за насилие над децата в центъра в Борован е имало и през 2013-та година. Въз основа на направената тогава проверка директорът на дома е получил предупреждение за уволнение, но все още е на поста си.

Кметът на Oбщина Борован, Десислава Тодорова, обясни, че след излъчените кадри Людмила Петрова вече няма да е временно изпълняващ длъжността управител на центъра, въпреки че в момента не може да бъде отстранена, тъй като е излязла в болничен.

В болничен е и директорът на дома Лъчезар Бичовски, когото кметицата може да уволни, но не и преди той да се върне на работното си място.
Пред БТВ Бичовски заяви, че случилото се са единични случай, не е система и децата доста преекспонират нещата. Лъчезар Бичовски е дироктор на дома от осем години.

През миналата седмица временно ръководството на дома пое Анна Димитрова, а кметът Тодорова е подсилила охраната на центъра за деца с още двама души.

По случая се е самосезирала Районната прокуратура в Бяла Слатина.
Засега полицията разследва трима души – възпитател и негови помощници, за вербално и физическо насилие над деца. Според информация на БТВ от днес възпитателката, заснета на клипа, е дала показания в полицията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините