BG | EN

Търпението свърши – цяла година институциите мълчат по проект на Румен Гайтански – Вълка за горене на боклук край с. Върбовка

Снимка: скрийншот от БНТ

Заради продължилото една година бездействие на българските институции по инвестиционното предложение на Румен Гайтански-Вълка за изграждане на завод за горене на боклук край павликенското с. Върбовка, от неправителствената организация „Ти решаваш“ решиха да поемат сами инициативата като насрочиха работна среща с институциите в региона.

Чакахме достатъчно, за да бъдем чути, но до момента вместо конкретни действия, виждаме единствено бездействие и прехвърляне на отговорност между институциите, заявяват от сдружение „Ти решаваш“ в писмо до медиите.

Затова на 9 януари т.г. от сдружението канят на работна среща областните управители на Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч, и кметовете на общините Сухиндол, Павликени, Севлиево, Левски, Летница и Велико Търново.

Граждани и администрация – възможният екип

„Правим това, защото целим отговорни, устойчиви и съвместни действия на администрация и граждани за спиране на инвестиция в полза на един човек, която ще предизвика екологична катастрофа и ще застраши живота на хиляди хора в цяла Северна България“, се казва в писмото, разпространено от организацията.

Оттам припомнят, че срещу инвестиционното намерение, в инициираната подписка по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, са подписите на над 20 хил. жители от региона. Те са притеснени, че с изгарянето на боклук ще бъде замърсен въздуха, ще се навреди на земеделието и ще бъде застрашено здравето на хората в региона.

Основната цел на насрочената идната седмица среща е да бъдат предприети адекватни обединени действия на гражданите, но и на администрацията, „в качеството й на служител на обществото и пазител на интересите му“, се казва в позицияата, разпространена от „Ти решаваш“. Затова и мотото, под което ще се проведат разговорите, е „Граждани и мегазавод, граждани и администрация“.

Несъстоялият се Експертен съвет

Срещата с държавните и местни администрации в региона идва два месеца, след като в средата на ноември м.г. Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново най-после свика Експертен екологичен съвет. Съветът трябваше да вземе съдбоносно решение за инвестиционното намерение на фирма „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански-Вълка за изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата и „собствен енергоизточник“, който според екоактивисти ще бъде най-големият инсинератор за горене на боклук в Европа.

Този експертен съвет също беше закъснял. Той трябваше да се проведе още през пролетта на миналата година, но и до днес няма обяснение за неговото забавяне. Насроченият през ноември също не се състоя, защото от екоинспекцията изненадващо го отмениха. Мотивите, с които това стана са изненадващи.

Според заповедта на директора на РИОСВ в насрочването на Съвета има процедурни пропуски, които са в нарушение с нормите на Административно-процесуалния кодекс.

Никой не обясни какво са правили служителите на екоинспекцията във Велико Търново една година и защо не са отстранили процедурните пропуски. Без обяснение е и изненадващата ротация на директори на инспекцията, при която директорът й във Велико Търново беше командирована за един месец в Русе точно в дните, когато се подготвяше заседанието на Експертния екологичен съвет, а на нейно място дойде колегата й от крайдунавския град.

Дали е съвпадение, че Мая Радева беше назначена в РИОСВ Велико Търново през януари м.г. от тогавашният министър на екологията Борислав Сандов. Неофициално се коментира, че смяната на предишния директор на екоинспекцията е точно заради завода край с . Върбовка и решението да му се даде зелена светлина, срещу което се надигна мощно обществено недоволство, обхванало шест общини (всичко за протестите тук , тук и тук).

Тогавашните управляващи се обявиха за допълнителни експертни оценки, които да установят въздействието върху хората и околната среда на планираната от Румен Гайтански инвестиция. Тогавашният областен управител на Габрово Ралица Манолова настоя експерти да се произнесат за последиците от пускането в експлоатация на завод за каменна вата и електроцентралата към него, която по проект ще го захранва с енергия, а самата тя ще се захранва от модифицирано гориво, получено от изгаряне на боклук. 

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов също се обяви за прецизна оценка на въздействието върху околната среда, а назначеният на 1 февруари м.г. нов директор на РИОСВ Велико Търново Мая Радева поиска повторно разглеждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционно предложение, като се мотивира с депозирани особени мнения на двама от членовете на Експертния съвет към РИОСВ.

Заради тези й действия очакванията бяха, че най-късно през март 2022 г. ще се проведе заседание на Експертния съвет, на което да се приеме или отхвърли ДОВОС, но това не се случи до края на 2022 г.

Покрай многото неясноти около инвестицията на Гайтански дори се прокрадна, че върху РИОСВ В. Търново се оказва натиск от страна на държавата, а междувременно в Министерството на околната среда бе назначен служебен министър. Не е изключено затова Експертният съвет да не е заседавал досега, но това са само догадки, макар и не лишени от основания.

Едно от тях е, че ден преди насроченото заседание на съвета Мая Радева е била привикана за разговор в София, след което насроченото заседание е било отменено. Това действително са само предположения, но те удивително съвпадат с обстоятелството, че година след уверенията, че ще има решение за завода край павликенското село то все още се бави.

Работната среща с представителите на държавната и местна администрация е насрочена за 12 януари т.г. Засега не е ясно колко от поканените ще отидат и каква позиция ще заемат.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

РИОСВ пломбира котела на въглища в “Топлофикация“ – Габрово

Принудителната административна мярка ще бъде в сила докато от топлоцентралата не докажат, че дружеството е предприело достатъчни и ефективни мерки за недопускане на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух.

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

„Поставил е личните си интереси над тези на правосъдието“ – делото срещу бивш депутат от ДПС е възобновено

кръжният съд в Габрово възобновява съдебното производство срещу Юсеин Вейселов, бивш депутат и водач на листата на ДПС в града за изборите на 2 април т.г.

Още за новините

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.