BG | EN

Търпението свърши – цяла година институциите мълчат по проект на Румен Гайтански – Вълка за горене на боклук край с. Върбовка

Снимка: скрийншот от БНТ

Заради продължилото една година бездействие на българските институции по инвестиционното предложение на Румен Гайтански-Вълка за изграждане на завод за горене на боклук край павликенското с. Върбовка, от неправителствената организация „Ти решаваш“ решиха да поемат сами инициативата като насрочиха работна среща с институциите в региона.

Чакахме достатъчно, за да бъдем чути, но до момента вместо конкретни действия, виждаме единствено бездействие и прехвърляне на отговорност между институциите, заявяват от сдружение „Ти решаваш“ в писмо до медиите.

Затова на 9 януари т.г. от сдружението канят на работна среща областните управители на Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч, и кметовете на общините Сухиндол, Павликени, Севлиево, Левски, Летница и Велико Търново.

Граждани и администрация – възможният екип

„Правим това, защото целим отговорни, устойчиви и съвместни действия на администрация и граждани за спиране на инвестиция в полза на един човек, която ще предизвика екологична катастрофа и ще застраши живота на хиляди хора в цяла Северна България“, се казва в писмото, разпространено от организацията.

Оттам припомнят, че срещу инвестиционното намерение, в инициираната подписка по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, са подписите на над 20 хил. жители от региона. Те са притеснени, че с изгарянето на боклук ще бъде замърсен въздуха, ще се навреди на земеделието и ще бъде застрашено здравето на хората в региона.

Основната цел на насрочената идната седмица среща е да бъдат предприети адекватни обединени действия на гражданите, но и на администрацията, „в качеството й на служител на обществото и пазител на интересите му“, се казва в позицияата, разпространена от „Ти решаваш“. Затова и мотото, под което ще се проведат разговорите, е „Граждани и мегазавод, граждани и администрация“.

Несъстоялият се Експертен съвет

Срещата с държавните и местни администрации в региона идва два месеца, след като в средата на ноември м.г. Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново най-после свика Експертен екологичен съвет. Съветът трябваше да вземе съдбоносно решение за инвестиционното намерение на фирма „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански-Вълка за изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата и „собствен енергоизточник“, който според екоактивисти ще бъде най-големият инсинератор за горене на боклук в Европа.

Този експертен съвет също беше закъснял. Той трябваше да се проведе още през пролетта на миналата година, но и до днес няма обяснение за неговото забавяне. Насроченият през ноември също не се състоя, защото от екоинспекцията изненадващо го отмениха. Мотивите, с които това стана са изненадващи.

Според заповедта на директора на РИОСВ в насрочването на Съвета има процедурни пропуски, които са в нарушение с нормите на Административно-процесуалния кодекс.

Никой не обясни какво са правили служителите на екоинспекцията във Велико Търново една година и защо не са отстранили процедурните пропуски. Без обяснение е и изненадващата ротация на директори на инспекцията, при която директорът й във Велико Търново беше командирована за един месец в Русе точно в дните, когато се подготвяше заседанието на Експертния екологичен съвет, а на нейно място дойде колегата й от крайдунавския град.

Дали е съвпадение, че Мая Радева беше назначена в РИОСВ Велико Търново през януари м.г. от тогавашният министър на екологията Борислав Сандов. Неофициално се коментира, че смяната на предишния директор на екоинспекцията е точно заради завода край с . Върбовка и решението да му се даде зелена светлина, срещу което се надигна мощно обществено недоволство, обхванало шест общини (всичко за протестите тук , тук и тук).

Тогавашните управляващи се обявиха за допълнителни експертни оценки, които да установят въздействието върху хората и околната среда на планираната от Румен Гайтански инвестиция. Тогавашният областен управител на Габрово Ралица Манолова настоя експерти да се произнесат за последиците от пускането в експлоатация на завод за каменна вата и електроцентралата към него, която по проект ще го захранва с енергия, а самата тя ще се захранва от модифицирано гориво, получено от изгаряне на боклук. 

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов също се обяви за прецизна оценка на въздействието върху околната среда, а назначеният на 1 февруари м.г. нов директор на РИОСВ Велико Търново Мая Радева поиска повторно разглеждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционно предложение, като се мотивира с депозирани особени мнения на двама от членовете на Експертния съвет към РИОСВ.

Заради тези й действия очакванията бяха, че най-късно през март 2022 г. ще се проведе заседание на Експертния съвет, на което да се приеме или отхвърли ДОВОС, но това не се случи до края на 2022 г.

Покрай многото неясноти около инвестицията на Гайтански дори се прокрадна, че върху РИОСВ В. Търново се оказва натиск от страна на държавата, а междувременно в Министерството на околната среда бе назначен служебен министър. Не е изключено затова Експертният съвет да не е заседавал досега, но това са само догадки, макар и не лишени от основания.

Едно от тях е, че ден преди насроченото заседание на съвета Мая Радева е била привикана за разговор в София, след което насроченото заседание е било отменено. Това действително са само предположения, но те удивително съвпадат с обстоятелството, че година след уверенията, че ще има решение за завода край павликенското село то все още се бави.

Работната среща с представителите на държавната и местна администрация е насрочена за 12 януари т.г. Засега не е ясно колко от поканените ще отидат и каква позиция ще заемат.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

С вот от четири севлиевски села ДПС ще има депутат и от Габрово

ДПС изпраща в парламента един депутат от Габрово. Това е коректният прочит на резултатите от вота на 9 юни т.г., след като Централната избирателна комисия обяви разпределението на...

Партия „Величие“ изпреварва ДПС в габровско, „Възраждане“ вече са втори

Появилата се сякаш от нищото партия "Величие" е на път да изхвърли ДПС от претендентите за българския парламент от габровска област, а "Възраждане", която уж беше стигнала кулминацията в подкрепата си, вече е втора политическа сила.

Съдът потвърди глоба за любимата фирма на управляващите в Севлиево, отказала да изпълни предписание на РИОСВ

Районният съд в Севлиево потвърди глоба от 5 хил. лв. за хасковското дружество „Нео Титан“, което от 16 години държи контрола върху боклука в Севлиево. Контролът обаче е изтърван, защото вместо да събира отпадъците, дружеството е допуснало пилеенето им край депото и инсталацията за рециклиране.

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!