Враца получава 6 млн. лева за кризисен център и машини за справяне с бедствия по проект с Румъния

бедствие Кулата Враца
Снимка: Архив (скрийншот НОВА ТВ)

Близо 6 млн. лева ще получи Община Враца за реализиране на трансграничен проект между Враца и румънския окръг Долж за подобряване на реакциите при бедствия и кризисни ситуации, както и намаляване на последиците от тях.

Проектът „Координирани и ефективни реакции на властите при извънредни ситуации в региона Враца-Долж“ ще бъде реализиран в следващите три години. Одобреният допустим бюджет за всички партньори е над 11 милиона лева. Европейският фонд за регионално развитие ще финансира 85 % от разходите, а държавните бюджети на двете страни ще предоставят 13 % от средствата. От своя страна, партньорите ще участват с 2 % от бюджета на допустимите разходи.

Със средства от проекта на територията на област Враца ще бъде изградена Трансгранична точка, от която ще могат да се координират дейностите при извънредни ситуации в региона. Съоръжението ще предостави възможност и за непрестанен мониторинг от страна на експертите.

С част от предоставеното финансиране ще бъде закупена нова специализирана техника, която да се използва от предприятията на Община Враца. За нуждите на снегопочистването в града ще бъде доставен снегорин, с разпръскващ модул за пясък и сол. За катастрофирали тежкотоварни автомобили ще се закупи репатриращ автомобил, а за  наблюдение на водоемите в общината – високопроходим пикап.

В проекта е предвидено оборудването на Спешната медицинска помощ в града с линейка с кувьоз и десет многофункционални ЕКГ апарати. Медиците ще получат и специализиран автомобил за транспортиране на пациенти, човешки органи и кръвни продукти, оборудван с необходимата животоспасяваща техника.

За нуждите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще бъде предоставена лодка, с транспортен колесар и спасителен технически автомобил.

Проектните дейности предвиждат и изграждането на Пункт за интервенции при извънредни ситуации, който ще бъде създаден на Международното летище в град Крайова. В рамките на проекта ще бъдат провеждани съвместни учения във Враца и румънския град, с цел повишаване информираността на населението при кризисни ситуации.

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам