BG | EN

Военноморските сили унищожиха морска мина край Камчия

Снимка: Български военноморски сили

Морска мина е била прихваната в Черно Море край р.Камчия. Тя е била забелязана от търговски кораб на 26 (морски) мили в морето, а впоследствие е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици на ВМС. Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение.

Сигналът за плаваща морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили (ВМС) в 15.10 ч. на 30 юни 2022 г. от Морския спасителен координационен център, съобщиха в официално съобщение от ВМС.

Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб – базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“, а бързоходен катер извършва преход до мястото, охранявано от кораба.

В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините