BG | EN

Военен хеликоптер е паднал край летище Пловдив, двама пилоти са загинали

Снимка: скрийншот НОВА ТВ

Военен хеликоптер Ми-17 е паднал късно снощи в района на летище Пловидв. При инцидента са загинали двама пилоти – командирът на хеликоптера и помощник-пилота. Ранен е бил бордният инженер, който е бил откаран незабавно в болница. Животът му е вън от опасност, но е със счупени ребра и глезен.

 Пред журналисти късно снощи военният министър Красимир Каракачанов посочил, че най-вероятната причина е техническа неизправност.

Хеликоптерът е паднал от много ниска височина, след което се е възпламенил. На гражданското летище е имало чакащи свои близки с полета от Лондон, разказали свидетели пред пловдивското регионално издание „Под тепето“.

Хеликоптерът е бил в изправност и през целия ден на него са се изпълнявали тренировъчни полети от други екипажи, съобщил още военният министър.

Двамата пилоти и бордният инженер – капитан Пламен Пантелеев (48 г.), капитан Стоян Неделчев (45 г.) и инженер Алексей Каменов били четвърти по ред и са тренирали спасителна мисия на малка височина, посочва БНР.

„Внезапно опашката се завърта на 180 градуса и машината пада“, разказал началникът на авиобазата генерал Димитър Иванов и допълнил: „Полетът се изпълнява на височина 30 метра, при което екипажът е нямал време за реакция, дори и да съобщи“.

Заради опита на пилотите военният министър на този етап е изключил човешка грешка: „Единият е с над 600 летателни часа, другият е с близо 500 летателни часа – най-вероятно става въпрос за техническа неизправност“, посочил пред медиите Каракачанов.

До изясняване на случая всички полети във ВВС са спрени. Проверката трябва да приключи до месец.

Последният действащ Ми-17, който се е разбил снощи, е на въоръжение в армията от 89-а година. Преди две години му е бил направен основен ремонт и е имал капацитет за още 200 летателни часа, допълва БНР.

Същият хеликоптер развял българския трибагреник по време на Гергьовденския парад.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините