Водната криза в Перник отива в прокуратурата

Илюстративна снимка: pixabay.com

Кметът на Перник Станислав Владимиров ще сигнализира прокуратурата за водната криза в Перник, съобщи БНР.

Според Владимиров, чиито думи цитира днес националното радио, още в началото на годината е имало прогнози, че тя ще бъде сушава, но мерки не са били взети.

Месеци наред оттокът от язовир „Студена“ е надвишавал многократно притока и въпреки това до началото на ноември не е било спряно водоподаването за промишлеността, заявява кметът на Перник. Според него е необходимо да се установи дали управлението на ВиК дружеството е довело до водната криза.

Пред БНР, управителят на ВиК Иван Витанов е отрекъл язовирът да е източван заради ремонта на стената, каквито съмнения имаше и посочва като причина за кризата сушата, многократно увеличените аварии и голямата загуба на вода по старата и амортизирана водопроводна мрежа, които са около 80 процента. По думите му предложение за въвеждане на режим е било входирано в Община Перник още в началото на октомври, отговорът оттам е дошъл месец по-късно.

От днес в Перник е в сила режим на водоподаването. Потърпевши от режима са както домакинствата, така и детски градини, училища, болници, бизнесът. Перничани настояват за оставки и търсене на съдебна отговорност на виновните за водната криза и се готвят за протест на 20 ноември.

Режим на водоподаването, заради намалелия дебит на водоизточниците, днес бе обявен и за Ловеч. По думите на изпълнителния директор на „ВиК“ – Ловеч Данаил Събевски пред националното радио, „Дебитът на водоснабдителна група „Черни Осъм“ отново е паднал до 300 литра в секунда, което не е достатъчно да задоволи нуждите за питейно-битово водоснабдяване“.

Събевски допълва, че за нормално водоподаване в общините Ловеч и Плевен е необходим дебит от 400–450 л/сек.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам