Водеща версия за катастрофата с автобуса от Северна Македония е човешка грешка

Снимка: Фейсбук

Водещата версия за катастрофата с автобуса от Северна Македония, при която на 23 ноември загинаха над 40 души, е човешка грешка, посочи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

По думите му се отчита лошата маркировка, сигнализация и организация на движението. Така освен човешка грешка разследващите проверяват и дали причина за фаталния инцидент не е и пътят.

Твърде вероятно е маркировката и мантинелата да са объркали шофьора на автобуса, заяви водещият делото следовател Маринов.

Най-вероятно мантинелата е пробила резервоара.

Открит е спирачен път, но още не е ясно, защо автобусът се е отклонил вдясно.

Към момента разследващите нямат обяснение за интензивното горене, защото на място не са намерени никакви други запалими вещества освен обичайните – гориво и масло

Терористичен акт и какъвто и да е взрив не е имало, посочват още те. Открити са били само три туби с остатъци от нафта, но те не са били пълни, което говори, че не те са причина за силния пожар.

Всички жертви в катастрофиралия автобус са загинали от задушаване, в следствие на пожара, а не от травми от самата катастрофа, сочат данните на назначената от следствието съдебномедицинска експертиза.

Към момента е ясно също и, че броят на загиналите при катастрофата е 44, а не 45 или 46, както се смяташе в началото.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева посочи, че объркване в броя на пътниците създава показание на един от оцелелите. Той твърди, че след катастрофата са оцелели 8 души, а в болница са седем.

Разбра се също, че на КПП „Капитан Андреево“ са били установени 52-ма пътници в автобуса. Остава варианта някой от пътуващите по списък да се е прекачил в друг автобус по време на почивката двадесет минути преди катастрофата“, поясни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

До момента са назначени автотехническа, пожаротехническа и комплексна експертизи. Разпитани са двама свидетели от оцелелите пътници. Те са били будни в момента на катастрофата и независимо един от друг са дали едни и същи показания.

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е задържала мъж на 24 години, който писал коментари във „Фейсбук“ по повод катастрофата.

В съобщението на полицията не е посочено какви са били коментарите на задържания.

Според МВР е извършено престъпление по чл. 162 от Наказателния кодекс – проповядване на омраза, основана на народност, чрез информационна система. За това се предвижда затвор от 1 до 4 години и глоба от 5 хил.лв. до 10 хил. лв., както и обществено порицание.

Материалите по случая са докладвани в Софийската районна прокуратура.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам