Водата в няколко харманлийски села е опасна за пиене

чешма
Снимка: pixels.com

Водата в няколко харманлийски села е негодна и опасна за пиене заради завишени стойности на флуориди, сочи информация, изпратена от Регионална здравна инспекция (РЗИ) до Община Харманли.

Според данните на РЗИ, са засегнати селата Българин, Шишманово, Рогозиново, Доситеево, Овчарово, Коларово и Богомил. Всички те получават вода от помпената станция „Българин“. Здравната инспекция дава предписание на „ВиК“ ЕООД – гр. Хасково за ограничаване ползването на питейна вода, която идва от помпена станция „Българин“. В предписанието се казва, че във връзка с внезапно завишени стойности по химичен показател „Флуориди“ тя не може да се използва за пиене и за приготвяне на храна, но за хигиенни нужди – може.

На селата, чиято вода е негодна за пиене от ВиК – Хасково имат ангажимент да организират осигуряването и доставянето на чиста питейна вода. Очаква се утре там да бъдат разположени три водоноски.

Помпена станция „Българин“ се намира на брега на река Марица и черпи вода от там. Как това опасно съединение се е появило в реката, към момента никой не обяснява. По поречието на реката има други помпени станции, но до този момент от РЗИ не са съобщавали за проблем с качеството на водата, която идва от там.

За истината отправи въпроси към РЗИ за това има ли отклонения при показателите на водата и в други помпени станции, които са разположени по река Марица, но до момента нямаме отговор.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам