ВМРО поиска сайтове да бъдат затваряне за фалшиви новини

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

ВМРО предлага промени в Закона за радиото и телевизията, свързани с фалшивите новини. Според предложението Съветът за електронни медии (СЕМ) ще може да спира достъпа до сайтове, които разпространяват невярна информация и по същество не са медии, съобщи Дневник. 

Внесените текстове предлагат всички онлайн платформи с медийно съдържание да се регистрират със заявление в Съвета за електронни медии.

„Какво точно означава думата медия, защото няма такава дефиниция. Направихме някаква дефиниция, според нас добра, и ги отделихме от всичко… блогове,  които с тях е сключен личен блог на някой… или друга такава модерна дума, която аз не разбирам. Ето с много повече последователи, отколкото различни регионални сайтове“, заявява депутатът Александър Сиди от ВМРО, цитиран от националното радио.

Регистриралите се с декларация в СЕМ онлайн медии ще носят отговорност за съдържанието в сайтовете.

Критериите за разпознаването на сайтове, които разпространяват невярна информация и по същество не са медии, по думите на депутатите Александър Сиди и Искрен Веселинов са два – статии без автори и липса на посочено контактно лице, което се занимава със спазването на новите европейски правила за защита на личните данни (GDPR), пояснява Дневник.

Партията на вицепремиера Красимир Каракачанов поиска при тиражиране на фалшиви новини да се налага затваряне на сайтове и затвор до 3 години за разпространяване на фалшиви новини. От ВМРО искат и имуществена санкция от 500 до 2 хил. лева за собственика на домейн с текст без автор, който „разпространява дезинформация в интернет среда“, информира Медиапул.

Предложенията им са тези промени да действат дългосрочно, а не само по време на извънредното положение. Депутатите от ВМРО са внесли промени в Закона за радиото и телевизията.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам