Властите забраниха достъпа по море до „сараите на Доган“ (обновена)

Забраната е била поискана от НСО. Шефът на службата подаде оставка.

Т.нар. „сараи“ са недостъпни и по суша. Снимка: скрийншот видео Дрон Бургас

Забранен е достъпът по море в акваторията и района на парк „Росенец“, в който се намира сграда, известна в публичното пространство като „летните сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщи специализираното издание Maritame.bg. Изданието се позовава на публикувано предупреждение до мореплавателите (NAVIM).

Забраната е влязла в сила от 21 часа снощи и според съобщението ще важи до 21 часа на 15 септември т.г..

Според NAVIM 273/20 районът, заключен между следните точки с координати в Бургаския залив: 42 27,25 N 027 32,15 E 42 27,28 N 027 31,97 E 42 27,53 N 027 31,87 E 42 27,72 N 027 32,40 E 42 27,58 N 027 32,72 E 42 27,30 N 027 32,80 E

е забранен за плаване, заставане на котва, риболов и водолазни дейности.

Карта с посочените в навигационното предупреждение координати.
Източник: maritime.bg

Забраната идва часове след началото на масови протести в София и заявки за такива в други градове, както и на фона на обявеното в социалните мрежи събитие: „Масово ходене до охраняем плаж“, насрочено за утре 11 юли за публичния плаж, на който не се допускат граждани.

По-късно днес се разбра, че причина за забраната са изпратени от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“, където се намира т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. По този повод президентът Румен Радев е поискал оставката на началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев, както и настоява още за отмяна на писмата, с които се иска блокиране на достъпа до резиденцията по вода до 15 септември. Освен това държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО.

По-рано днес и ГЕРБ поиска оставката на началника на НСО, както и отстраняването на охранителите от службата, които във вторник не пуснаха съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов на плажа до лятната резиденция на Доган.

В съобщение до медиите началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев обяви, че подава оставка. В изявлението се подчертава, че „недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат“. 

По-рано президентът Румен Радев поиска оставката на ген. Станчев, заради изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“.

В съобщение до медиите началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев обяви, че подава оставка. В изявлението се подчертава, че „недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат“. 

 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам