Властите в Шумен се отказаха от решението си за затваряне на заведенията

Заседание на Областния кризисен щаб в Шумен, архив
Снимка: Диана Желязкова

Областният кризисен щаб в Шумен се отказа от решението си да затвори всички заведения за хранене и развлечения в региона. Мярката беше гласувана преди два дни от щаба  и трябваше да влезе в сила от 16 ноември (понеделник). В последвалата заповед на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) обаче липсва забрана за консумация на място в заведенията.

Пред Радио Шумен областният управител Стефан Желев коментира, че мярката няма да влезе в сила, тъй като противоречи на заповедта на здравния министър от 12 ноември, според която заведенията в страната могат да работят от 6 ч. до 23:30 ч. По-рано здравните власти уверяваха, че областните щабове ще могат да предприемат допълнителни ограничителни мерки по места.

По думите на Желев решението за мярката е било взето от болшинството от хората в щаба без да е съобразено с други аргументи и “не може без да се помисли за последствията да влиза едно такова решение в сила”.

Ден след заседанието на щаба областният управител се е срещнал с представители на асоциацията на ресторантьорите, които се обявиха против решението за затваряне без нарочна заповед на здравния министър. След срещата Желев е изпратил писмо до РЗИ с обосновка да не се включва въпросната забрана в заповедта за противоепидемичните мерки и в крайна сметка тя не фигурира там.

Така заведенията в област Шумен продължават да работят според заповедта на здравния министър с работно време от 6 до 23:30 часа до 30 ноември.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам