Институции в Стара Загора пазят в тайна дружествата, в които има заразени с коронавирус

Снимка: fernando zhiminaicela от Pixabay

Местните власти в Стара Загора влязоха в мълчалив сговор да запазят в тайна имената на двете фирми, в които бяха открити огнища на коронавирусна инфекция. По същия начин беше отразена и новината в медиите и се оказа, че публикации, които все пак са посочвали въпросните имена, са били редактирани.

Такъв подход заслужава специално внимание,

защото посяга на правото на обществото да бъде информирано, особено по тема, която преобърна дневния ред на света.

Затова пък липсата на достатъчно и научно аргументирана информация създаде благоприятна среда за появата на какви ли не конспиративни теории за произхода, разпространението, опасността и смъртността, причинена от Ковид 19, които заляха не само социалните мрежи и жълтите медии, но се промъкнаха и в авторитетни издания.

Двете огнища на коронавирус в Стара Загора са открити в акционерните дружества

Градус“ и „Наталия“, първото – най-големият производител на птиче месо в България, собственост на братята Иван и Лука Ангелови, второто – фабрика за трикотажни платове и облекла в структурата на големия Холдинг Загора.

Според областната управителка (от квотата на НФСБ) Гергана Микова решението властите в града да запазят в тайна имената на фирмите с огнища на зараза не било с цел да не пострада лъскавия им корпоративен имидж, както и този на техните собственици, а да се предотврати създаването на паника сред обществото и злоупотребата с лични данни. Решението не било и на областния оперативен щаб, но Микова така и не можа да обясни на кого точно е хрумнала „гениалната идея“ да укрива тази важна информация. При това госпожа областната управителка упорито твърдеше, че обявяването на имената на производствените предприятия, засегнати от епидемията,

е едва ли не престъпление, без да посочи според кой закон, както и че по време на извънредното положение у нас такава практика от страна на Националния оперативен щаб не се използвала.

Затова ще споменем само два случая, които могат да й помогнат да преодолее амнезията си – става дума за завод „Мизия“ в Плевен и за най-големия завод за авточасти „Костал“ в Пазарджик. Гергана Микова призова да свикнем с мисълта, че ще ни се наложи да живеем с вируса, което налагало всеки да поеме лична отговорност за здравето си. По думите й хората недоволствали и когато затваряли предприятия, и сега, когато ги оставяли да работят, с една дума да се угоди на народа било невъзможно.

А думите й оставят усещането, че властите вече са си свършили работата и оттук нататък трябва да се оправяме кой както може.

Позицията на кмета на общината Живко Тодоров така и не разбрахме, защото не успяхме да осъществим контакт с него, дори и по телефон. А шефът на областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Стоян Стоянов, който е член на Областния оперативен щаб, също не пожела да коментира какви и чии са съображенията властите да пазят в тайна имената на фирмите с открити огнища на коронавирусната инфекция.

Пред За истината късно снощи Иван Ангелов – изпълнителен директор и един от собствениците на „Градус“ потвърди в телефонен разговор, че в завода е открита вирусната инфекция, но по думите му заразените са символично малка бройка, а той хвърлял много пари, за да запази работниците си.

Обяви, че ще плати изследването на всичките 1730 души, наети в заводите му в Стара Загора, Ямбол и Русе.

Вчера са били взети нови 86 проби от работниците, а до петък трябвало да приключи тестването на всички в Старозагорския завод. Затварянето му, според Ангелов, на този етап не се налагало, тъй като това е крайна мярка, която се прилагала при масово заразяване на повече от 50 на сто от целия състав. Изпълнителният директор на завода за пилета в Стара Загора „хвърли бомба“ пред За истината заяви, че в града с Ковид 19 са били заразени и са прекарали инфекцията между седем и осем хиляди души, ако се доверим на използваната методика в Националния оперативен щаб и на направените досега тестове в страната. Бизнесменът бил готов да докаже тезата си като плати тестовете на 30 доброволци, между които бил сигурен, че ще има поне двама или трима носители на вируса.

Обществото в Стара Загора не е наивно и много добре си дава сметка,

че сервилността на властите към силните на деня бизнесмени като братята Ангелови е обяснима от гледна точка на протекцията, която те имат от най-високото ниво на държавата.

Само че подобни управленски хватки сриват доверието в институциите, на които гражданите, особено в периоди на кризи, имат нужда да вярват.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам