BG | EN

Владислава Цариградска се страхува за живота си, поиска защита от съдебния съвет

Скрийншот от видео.

Съдия Владислава Цариградска е изпратила сигнал до председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова и до членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет за, както пише тя, “заплахи за съдийската ми независимост, живот и сигурност”. 

Писмото от 22 страници е изпратено на 12 април, в него Цариградска предоставя нови обстоятелства, свързани с, по думите ѝ “дългогодишното бездействие на прокуратурата и отказ на институцията да разследва ефективно тежката организирана престъпност за влияние в съдебната власт, добила своята очевидност и обществена позорност в случаите на „Нотариуса“ и „Осемте джуджета“.

Тя иска да бъдат взети шест мерки, между които да ѝ бъде осигурена  висококвалифицирана адвокатска помощ, за да може да се защитава ефективно във всяко едно производство, както и да се поднови работата по предложения за законодателни промени с цел ефективна защита на съдиите.

Владислава Цариградска описва хронологията на събитията, свързани с нейните притеснения.

Пише, че на 19 февруари е била призована да се яви в сградата на СДВР за разпит в качеството ѝ на свидетел по делото, в което се разследва убийството на Мартин Божанов (Нотариуса). 

“В 10:34 ч. на официалния електронен адрес на Окръжен съд Плевен бе получено първото от множеството (над 70) заплахи, които последваха спрямо мен. В този ден съобщенията имаха следното съдържание: „Кажете и на съдия Цариградска мълчанието е злато или ще и изкормим гениталиите“. Обявих тези заплахи в националните медии”, разказва в писмото съдия Цариградска.

В сигнала си до Върховния касационен съд и членовете на съдийската колегия тя твърди, че единствената обоснована причина да е атакувана и заплашвана от 2019 г. до момента е острата й критика към прокуратурата „и особено към действията и бездействията на главните прокурори – Сотир Цацаров, Иван Гешев и Борислав Сарафов“.


„Считам, че всичко гореизложено ме поставя лично и в качеството ми на съдия в изключителна опасност, пише Владислава Цариградска. 

Освен от директно заявените закани за причиняване на садистична и мъчителна смърт на мен и на семейството ми и задействаните нови клеветнически кампании в медиите, така също ми стана известно, че от Софийска градска прокуратура се търсят (намират) лъжесвидетели, които да ме уличават в някаква престъпна свързаност и зависимост от убития Мартин Божанов – Нотариуса“, пише още Цариградска.

Тя е притеснена освен от директно заявените закани за причиняване на садистична и мъчителна смърт към нея и семейството ѝ, още от нови клеветнически кампании в медиите, като заявява, че се намира в изключителна опасност.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Хероин за над 1 млн. лева откриха митнически служители на Капитан Андреево

Над 6 кг хероин в лек автомобил откриха митническите служители на Капитан Андреево. Случаят е от 26 май. Автомобилът е управляван от 24-годишна жена като в него е пътувал и мъж на 41 години - и двамата български граждани.

Пожар в сградата на Община Кресна

Около 09:44 часа е получен сигнал за възникнал пожар на третия етаж в сградата на общинската администрация в Кресна

Община Бургас търси строител на спортна зала за 2,2 млн. лв.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 202 000 лв. с ДДС. Документи за участие се приемат до 27 юни тази година.

Още анализи

Нагледахме се на сериали за опазване на статуквото от епохата „Цацаров – Гешев“

Зpитeли cмe нa гpaндиoзeн ĸpими cepиaл, cyпep пpoдyĸция, c yчacтиeтo нa знaĸoви фигypи нa бългapcĸaтa пoлитичecĸa cцeнa, c пoддъpжaщaтa poля нa пpoĸypopи, пoлицeйcĸи шeфoвe и нa oxpaнитeлнитe cлyжби.

Колко проруски депутати ще изпрати България в Брюксел

Предстоящите избори за Европейски парламент са белязани от опасения за увеличаващата се подкрепа към крайното дясно. Често пъти това са и формации, които открито подкрепят Русия. Колко проруски евродепутати ще изпрати България?

Такива са нравите и правилата в милиционерска република България

Запис след запис - разкриващ вътрешните диалози на една политическа партия - ПП. Като граждани ние отдавна нямаме илюзии, но слава Богу, все още не сме си загубили акъла напълно, та да бъдем управлявани от оперативните мероприятия на знайни и незнайни милиционери.