Висшият съдебен съвет отново отложи решението за поста на Иван Гешев

Иван Гешев
Снимка: Свободна Европа

Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати заседанието си и отложи за 4 май разглеждането по същество на предложението на министъра на правосъдието за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Предложението, направено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, трябваше да бъде разгледано днес, но членовете на съвета решиха, че първо ще се произнесат по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 година.

Предложението на бившия министър на правосъдието Янаки Стоилов от м. юли 2021 г. бе включено като допълнителна точка в дневния ред.

Висшите магистрати решиха, че министър Йорданова трябва до седмица да отстрани нередности, установени от ВСС в предложението на Янаки Стоилов. Те се състоят в това, че в него не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и съответно, уронване на престижа на съдебната власт.

Процедурата за установяване на основание за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор по предложение на министър на правосъдието Надежда Йорданова е открита на 4 април 2022 г. след като веднъж вече разглеждането беше отложено от висшите магистрати. На 10 март т.г. членовете на ВСС решиха първо да изработят специални правила за процедура, по която да протече обсъждането и едва след това да започнат.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам