BG | EN

Висшият адвокатски съвет призова да не се одобрява кандидатурата на Гешев

Снимка: Висш адвокатски съвет

Висшият адвокатски съвет призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да не одобрява кандидатурата на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, да бъде прекратена настоящата процедура по избора и да се насрочи нова. Това се разбира от позиция, публикувана в страницата на съвета и изпратена до медиите.

Според Висшия адвокатски съвет Гешев не притежава нужните качества, за да бъде избран за главен прокурор на Република България и да отговори на високите очаквания на правната общност, и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло. В позицията се подчертава, че съветът е изчакал достатъчно, за да оцени и концепцията на кандидата, и публичните му позиции, както и становищата на помощните комисии на ВСС в негова подкрепа.

В документа се посочват като „абсолютно неприемливи“ и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата част от разбиранията на Гешев, отразени в концепцията му, както и негови действия в качеството му на настоящ зам.-главен прокурор, с които се игнорира презумпцията на невиновност, засягат достойнството и честта на обвиняемите, като не зачитат и международните стандарти за защита правата на човека и основните свободи.

Миналата седмица Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България излезе със становище в подкрепа на номинирания за главен прокурор Иван Гешев. В него се посочва, че той отговаря на всички професионални критерии и законови изисквания.

Междувременно процедурата за нов главен прокурор, който ще бъде на този пост в следващите седем години навлиза във финална фаза.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините