Със 70 млн. лв. Шумен ще подменя основния си водопровод от язовир „Тича“

Скъсаният водопровод край Дивдядово, архив януари 2020
Снимка: Диана Желязкова

ВиК – Шумен обяви обществена поръчка за близо 70 милиона лева за подмяна на довеждащия водопровод от язовир Тича, който снабдява с вода над 100 000 души в Шумен, Търговище и Велики Преслав. 

Проектът за подмяна на основния водопровод ще се финансира по оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г.  Заданието беше изготвено още преди година, но беше връщано за корекции от управляващия орган. Сега проектът вече е одобрен и се чака подписването на договор за финансиране по програмата. Според първоначалните планове, това трябваше да се случи още в началото на годината. До две седмици предстои подписването на договора, обяви управителят на ВиК – Шумен Илиян Илиев през януари, когато голяма авария на водопровода остави Шумен без вода за почти три дни.  През март, при посещението на премиера Бойко Борисов в Шумен,  шефът на водното дружество отново обяви, че договорът ще стане факт до 2 седмици. След обявяването на извънредното положение обаче Илиев каза, че заради кризата не е ясно кога ще бъде подписан договорът.

Сегашният водопровод е на повече от 40 години и непрекъснато аварира. По данни на Комисията по енергийно и водно регулиране загубите на вода от мрежата в Шумен са 80 % и са сред най-високите в страната.

Обявената от ВиК – Шумен обществена поръчка за изграждане на нов довеждащ водопровод от язовир „Тича“ е на стойност 68 милиона лева с ДДС.  Проектът за строителството на новото 25-километрово съоръжение е разделен на три обособени позиции: от язовир „Тича“ до Разпределителна шахта – Търговище, от там до помпена станция „1300“ край шуменския квартал Дивдядово и от Дивдядово до напорен водоем от 13 000 кубика, който е основният водоем за снабдяването на Шумен. 

Новият водопровод ще бъде изграден от чугун, а участъкът от преминаването през река Камчия ще бъде от полиетилен с висока плътност, обясни главният инженер на ВиК – Шумен Тодор Стоев.  Той допълни, че по проект строителството на новото съоръжение трябва да продължи 600 дни. „Ако всичко протече в нормален порядък и няма обжалване на офертите, реалните строителни работи могат да започнат още тази година“, коментира инж. Стоев. 

Срокът за подаване на оферти по обявената поръчка е до 11 май.  Ако договорът се подпише в срок и офертите не се обжалват, новият водопровод ще бъде готов най-рано в края на 2022 г.  Дейностите по проекта трябва да приключат най-късно до 2024 г., за да се усвоят успешно средствата по ОП „Околна среда“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам