ВиК-Шумен пак ще тегли огромен заем за разплащане на просрочени задължения

Снимка: Диана Желязкова

След като само преди три месеца взе кредит от 7,5 милиона лева за погасяване на задължения за електроенергия, сега ВиК – Шумен отново ще тегли нов огромен заем от 5 милиона лева за разплащане на други просрочени сметки. Решението ще се вземе на насрочено за 8 януари общо събрание на дружеството. 

Новият заем трябва да покрие стари задължения на дружеството по търговски спор, както и задължения към „Напоителни системи“ и Басейнова дирекция „Черноморски район“, посочва управителят на ВиК-Шумен Жанета Панайотова. Съдружниците във водното дружество – десетте общини в региона, пък разбират за предстоящото събрание в последния момент. Поканата за него е получена в община Шумен на 31 декември, а събранието е насрочено на 8 януари, т.е. общините имат броени дни, за да свикат извънредни сесии и да вземат решение по искания заем.

Според обявения дневен ред, общото събрание ще упълномощи управителя на ВиК-Шумен да сключи извънсъдебно споразумение с фирма „Ар Ти Ай Файнанс Гмбх“, с която водното дружество има договор за рехабилитация на водопроводи в Шумен.  Договорът е от януари 2013 г. и фирмата заведе съдебни дела срещу ВиК за неизплатените суми по него. Сега дружеството иска да сключи извънсъдебно споразумение, като признае задължения в размер на 2,5 милиона лева.

Тези средства, както и просрочените задължения на ВиК – Шумен към „Напоителни системи“, Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) ще бъдат изплатени с нов заем от националния ВиК – Холдинг в размер до 5 милиона лева.

Освен това общото събрание ще упълномощи управителя Жанета Панайотова да сключи още два договора за заем във връзка с големия проект за подобряване на водния цикъл на Шумен на стойност 126 милиона лева. Проектът е по Оперативна програма „Околна среда“ и изисква съфинансирането от страна на ВиК – Шумен в размер на 17,5 милиона лева. Водното дружество трябва да плати и ДДС-то по проекта. За осигуряване на тези средства, ВиК – Шумен ще сключи два договора за заем за предоставяне на целево финансиране от Фонд Флаг  – единият за собственото участие на дружеството в проекта, а втория за плащането на ДДС по проекта.

Изненадващото искане на нов заем предизвика гневна реакция сред част от общинските съветници в Шумен. „ВиК – Шумен за пореден път иска съгласието на Общинския съвет за нов заем, за да си плати други сметки. Сега сумата е 5млн. лв. и ще ги даде на Напоителни системи и БДЧР – Варна. За пореден път поставям въпроса: къде е окръжната прокуратура и ще свърши ли някаква работа по водния сектор в Шумен? Колко пари получи ВиК – Шумен от заеми, държавна помощ и т.н. за последните няколко години, къде отидоха и защо пак няма пари?“, написа във Фейсбук общинският съветник Добромир Драев, който от години следи проблемите на водния сектор.

Само преди три месеца ВиК – Шумен поиска 7,5 милиона заем от националния  холдинг, за да си плати просрочените задължения за електроенергия. Преди това Енерго-про беше заплашило да спре тока на шуменското водно дружество заради неплатени сметки.  На 2 октомври 2020 г. общото събрание на ВиК – Шумен взе решение за кредит от 7,5 милиона лева за погасяване на просрочените задължения за ток, но общините – акционери така и не разбраха при какви условия се взема заемът.  Тогава представителят на община Шумен, вторият най-голям собственик след държавата с 23 %, гласува против, в изпълнение на решението на общинския съвет. „Не ни съобщиха нито какъв ще бъде лихвеният процент, нито срокът на изплащане на този заем“, заяви след събранието заместник-кметът на Шумен Росица Антонова, която представлява общината.  По-късно от Енерго про съобщиха, че задълженията на ВиК – Шумен към енергийното дружество във Варна са 4,7 милиона лева. За какво са предназначени останалите почти 3 милиона лева от заема, не стана ясно.

Месец след това Басейнова дирекция “Черноморски район” издаде акт за установяване на публично държавно вземане на ВиК-Шумен за неплатени задължения за водовземане от яз. „Тича“ за 2019 г. в размер на 555 956,72 лв.  Тези задължения обаче ще бъдат покрити с новия заем.

Това ще бъде третият голям заем на ВиК – Шумен за по-малко от три години, а общите задължения по тях ще стигнат 15 милиона лева.  През 2018 г. дружеството взе кредит от 2,5 милиона лева за покриване на задълженията към доставчика на енергия „Енерджи Маркет“ АД. Последва заемът от 7,5 милиона през октомври 2020 г., а сега предстои нов в размер до 5 милиона.

Тези заеми се трупат на сметката на шуменци и ще се калкулират в цената на водата, въпреки че сега ни замазват очите, че нямало да повишават цените, коментира гневно Добромир Драев.  И подчертава, че ВиК-Шумен трупа огромни заеми на фона на драстичното поскъпване на водата в Шумен. „През последните години водата скочи от 2,60 на 3,40 лв., а в същото време дружеството, вместо да стабилизира финансовото си състояние заради по-високите приходи, не плаща нищо и непрекъснато тегли милиони заеми“,  коментира Драев.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам