BG | EN

ВиК – Стара Загора ще фалира, ако ЕС санкционира България заради опорочени търгове за водни проекти

Изпълнение на ВиК проект в Стара Загора
Снимка: Венелина Попова

Кметове на Стара Загора, Павел баня, Гурково, Николаево и Братя Даскалови провалиха извънредното заседание на Регионалната ВиК Асоциация. На него общините трябваше да приемат годишната инвестиционна програма на ВиК дружеството в Стара Загора.

Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, който по право е и председател на Асоциацията, не е бил предварително уведомен от кметовете на петте общини, че няма да участват във вчерашното заседание. Което, дори и да не задължително изискване, е проява на уважение към останалите им колеги. Затова зам. кметът на една от най-отдалечените общини подхвърли на излизане от залата, че следващият път той няма да дойде на заседанието, насрочено за 07 юни.

Най-голямо недоумение предизвика отсъствието на кмета Живко Тодоров, който обяви предизборно, че ще направи всичко възможно цената на водата в Стара Загора да бъде намалена.

А най-вероятно тази тема щеше да бъде сред основните в дискусията на проваленото заседание вчера.

Областният управител Иван Чолаков и управителят на ВиК дружеството инж. Радостин Миланов останаха в залата, за да отговорят на въпроси на „За истината“ и на граждански активисти.

Стара Загора – сред градовете с най-много нередности

в изпълнението на водния проект

В края на април министърът на регионалното развитие заяви в интервю за БНТ, че заради злоупотреби във ВиК сектора България ще изгуби 90 млн. лв. от европейското финансиране за подмяна на водопроводната мрежа в страната.

Извършеният одит на средствата от оперативната програма „Околна среда“ за периода 2019-2020 г. е установил нередности във всяко едно от проверените 10 дружества и проблеми с възлаганията на договорите.

Сред четирите ВиК дружества с най-много констатирани нередности министърът посочи и старозагорското. Оказа се, че нито областният управител, нито управителят на ВиК – Стара Загора са предприемали някакви действия след изявлението на Иван Шишков.

Инженер Миланов е силно обезпокоен от думите на министъра, но от октомври миналата година, когато е назначен за шеф на дружеството, в него не е извършвана никаква проверка. Освен това той не е бил управител, когато са обявявани обществените поръчки и са избирани фирмите – изпълнители на проекта – ДЗЗД ВиК Стара Загора – с 60,4 процента дялово участие на „Трейс Груп Холд“ АД и 39,6 процента на ДК „Инфра Инвест“ и от „Хидрострой“ АД – София. Нито е подписвал договорите с тях. Но коментира, че ако бъдат наложени корекции от финансиращата програма, дружествата или трябва да ги оспорват, или да ги признаят и да ги платят.

Но дори и част от европейските средства да бъдат спрени, ВиК – Стара Загора трябва да плати дължимите средства за изпълнението на водния проект на фирмите, което би довело до

фалит на старозагорското дружество.

То има 17 процента участие във водния проект, който е на обща стойност 122 млн. лева с ДДС.  И още – 30 млн. лв. заем от ВиК холдинга, 12 млн. лева заем от ЕБВР(Европейската банка за възстановяване и развитие) 3 млн. лева овърдрафт (краткосрочен кредит за оборотно финансиране) и още 3,5 млн. лева задължения към ВиК холдинга за ремонт на трасето от Ягода до Стара Загора. За сметка на дружеството е и одобрената финансова актуализация на договорите с 14 процента. 

В този контекст

намаляването на цената на водата,

одобрена за този период от КЕВР, според инженер Миланов е невъзможно.

Затова пък се оказа, че ВиК – Стара Загора с лека ръка разхищава публичен ресурс за наем за клиентския си салон на ул. „Методий Кусев“. Договорът за 14 хиляди лева месечно, подписан от предишния управител инженер Румен Райков, е за срок от 30 години при много неизгодни условия за ВиК. Така било и с много други договори, в които дружеството имало по 30 и повече точки задължения и само по няколко права, твърди наследникът му на поста инженер Миланов.   

Изпълнението на водния проект в Стара Загора „изправи на нокти“ гражданите, предизвика хаос в трафика, силно запрашаване на въздуха и още един куп неудобства на населението. А Радостин Миланов посочи още факти, които едва ли са коментирани досега публично. Например, че се налага да бъдат изпълнявани отсечки, които не са включени в проекта

като предстоящото поставяне на бул. „Патриарх Евтимий“ на 700 метра водопровод безизкопно или изпълнението на отклоненията от водопроводите за сметка на дружеството. Проблеми създавали и честите смени на фирмите-подизпълнители, и въпреки че контролът от страна на ВиК бил много строг (понякога дори с намеса на полицията), качеството, особено на уплътняване на изкопите, е лошо.  

Кръгла маса за цената на водата

и изпълнението на водния проект ще организира областният управител до края на май. За участие в нея ще бъдат поканени освен заинтересованите институции, представители на гражданския сектор и медиите. Но едно е ясно и без този форум, а именно, че и след повече от година разкопан град и 122 млн. лева, загубите по мрежата ще бъдат намалени незначително, защото голяма част от стария водопровод предстои да бъде подменена тепърва – в неясното бъдеще.

Но и заради потреблението на вода в ромските гета и махали, което не се инкасира и съответно не се заплаща от жителите им, а ВиК дружествата отчитат като

„загуби“, които се разпределят между коректните абонати

в страната.

Справка по ЗДОИ, поискана от „За истината“ от директора на Областната дирекция на МВР в Стара Загора показва, че от 2020 година досега в Районните полицейски управление на територията на областта има образувани 8 досъдебни производства за присъединяване към ВиК мрежата – едно в Стара Загора, пет – в Казанлък и по едно в Чирпан и Гълъбово.

Инженер Миланов разказа за акциите, извършвани в ромските гета със съдействието на полиция и жандармерия за прекъсване на незаконното присъединяване към ВиК мрежата. Но веднага след акциите гетата осъмват отново водоснабдени.

Дружеството не може да направи повече, защото жителите на тези квартали не са техни абонати, а и самите квартали са незаконни. На въпроса ни защо в тях електроснабдителните дружества успяха да поставят електромери и въпросът с кражбите на ток в ромските гета беше решен, а ВиК дружествата не могат да направят същото с поставянето на водомери, управителят отговори „защото ние сме държавни дружества, а не частни“.  Той беше категоричен, че

незаконното водоснабдяване в ромските гета

не е възможно без знанието на местната власт.

И сподели, че ще последва действията на управителя на ВиК – Бургас. Колегата му вече е завел три дела срещу кметове на общини, допуснали незаконно присъединяване към мрежата, която е тяхна собственост.

Старозагорското дружество е започнало реализацията на

пилотен проект в казанлъшката ромска махала

и по-специално в единствената жилищна кооперация там, наречена „Кармен“.

В нея има 170 апартамента, обитавани от около 400 души. След ремонт на вертикалните щрангове, ще бъдат поставени водомери и живеещите в блока ще бъдат инкасирани редовно, но вече като абонати на ВиК.

Проектът предвижда поетапно обхващане на всички жители на квартала. Но генералното решение на казуса с незаконното строителство на ромски жилища върху общински или земеделски земи може да дойде само от държавата. Стига да има политическа воля това да се случи. Защото отново сме пред избори, а ромският вот ще има все по-голяма тежест в бъдеще.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините