Видинският окръжен съд окончателно оправда лидера на БОЕЦ по заведеното му дело за всяване на паника

Илюстративна снимка: pixabay

Видинският окръжен съд окончателно оправда лидера на БОЕЦ Георги Георгиев по заведеното му наказателно дело за всяване на паника заради кризата с коронавируса в дунавския град при първата вълна на пандемията, предаде Mediapool.

От съдебното решение става ясно как държавното обвинение се е опитвало да репресира човек, който е предупредил обществото за проблемите на местните здравни власти, които са потенциално животозастрашаващи за мнозина. Свидетелските показания по случая разкриват и тоталния хаос, който е царял на много нива в държавния апарат при първия досег с вируса, пише изданието.

Обвиненията

На 23 април миналата година районната прокуратуравъв Видин е повдигнала обвинение срещу Георги Георгиев за негови твърдения, че персоналът на болница „Св. Петка“ не се тества за коронавирус, въпреки че е контактен със заразени пациенти:
„Управляващата ни мафия отказва да изследва медиците на първа линия и контактните за коронавирус! Свинете умишлено не искат да изследват, за да скрият от обществото истината за размера на заразата и броя на заразените, рискувайки живота и здравето на милиони българи! Така, както криха до изборите, че вода в язовир „Студена“ няма, както криха с години, че в Хасково пият вода с уран, както криха за аварията в Чернобил! Управляват ни същите ченгета, мутри и престъпници! Случващото се е геноцид, престъпление срещу българският народ и медици!“, пише сдружение БОЕЦ във Фейсбук на 4 април 2020 година.

Георгиев твърдеше, че знае дни по-рано, че медици, които са били в контакт с болни, се движат свободно и не са изследвани. Междувременно Видин наистина се превръща в огнище на зараза, която се прехвърля и в старчески дом в областта.

Според прокуратурата обаче лекарите били тествани, а Георги Георгиев много добре знаел това. Поради това е обвинен, че заблуждава обществото.

Фактите по делото и свидетелските показания разкриват картина, която няма нищо общо с прокурорската теза, пише Mediapool.

Искани са пари за тест от медицинска сестра

В началото на април Георгиев се е срещнал с двама свои познати, които са му разказали за случая на своя баща, настанен в неврологично отделение на видинската болница “Св. Петка“ със съмнение на инсулт. На 10 април бил диагностициран с положителна проба за коронавирус, след изследване на персонала в отделението и пациентите в него. Дъщерята на заразения човек, твърди, че й е било отказано тестване за коронавирус от РЗИ – Видин, въпреки че е била контактна с баща си. Нейният брат също казва, че му е било отказано тестване, защото нямал симптоми и не се смятал за контактно лице. Това било обяснено от шефа на местното РЗИ и шеф на дирекция в инспекцията.

Друг свидетел – медицинска сестра от спешното отделение във Видин, твърди, че е била поставена под карантина за това, че е работила със заразен пациент. При
поискване от нейна страна да й бъде направен тест, в болницата й поискали 50 лв. Жената се обидила и отказала. Впоследствие били взети проби от медицинския персонал, които обаче били отказани за изследване от Националната референтна лаборатория, което твърдят свидетели по делото.

Прокуратурата обаче разказала пред съда само половината история, за да поддържа огъня срещу Георги Георгиев от БОЕЦ, посочва още изданието.

В тази ситуация по време на първата вълна във Видин лидерът на БОЕЦ предложил на засегнатите да запишат видео и да разкажат историята си. Той настоял, че така могат да предупредят обществото какво се случва в болницата и града. Накрая видеото е записанои публикувано в профила на БОЕЦ във Фейсбук.

Тогава прокуратурата светкавично се задействала срещу Георгиев, без да проучи царящия наоколо хаос при здравните власти.

“Целта на публикацията е да се запази животът и здравето на гражданите, като за
това следва да се даде гласност на случилото се и да се принудят държавните органи да вземат необходимите мерки”, твърди Георгиев пред съда.

Имаше нареждане да не тестваме

На 2 април директорът на РЗИ – Видин дава брифинг, на който съобщава, че има нареждане от София да се тестват само лица със симптоматика. Това налага извод, че твърденията на Георгиев не са безоснователни, казва съдът.

“Тези твърдения не са и заблуждаващи, доколкото представляват буквално пресъздаване на чутото по телевизията и са базирани на лично получена информация от посочените по-горе свидетели. Видно е, че целта на процесната публикация в социалната мрежа е да алармира за недобра организация при
установяване и анализ на събраната информация при условията на пандемия от страна на държавните органи и заостряне на общественото внимание върху защитата на гражданите“, се казва в съдебното решение, с което Георгиев е окончателно оправдан.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам