Взрив избухна в „Арсенал“ в Казанлък

Завод „Арсенал“ Казанлък
Снимка: Венелина Попова

Инцидентът е станал в цех 130 на Завод 3 за производство на барут, който се намира на територията на оръжейницата в Казанлък.

Пред „За истината“ старши комисар Стоян Стоянов – директор на Областната дирекция на МВР в Стара Загора заяви, че в процеса на работа се е възпламенила смес за димни гранати. Започнало е разследване на случая, на мястото се извършва оглед. Очакват на мястото на произшествието да пристигнат и специалисти по взривовете от Специализирания отряд за борба с тероризма, които трябва да извършат назначената експертиза.

Пред БНР изпълнителният директор на „Арсенал“ инженер Николай Ибушев посочи човешка грешка като причина за взрива и определи случая като „малка производствена авария“. Леко пострадали са двама работници от цеха, които са изпратени в двудневен отпуск.

Гъст облак от дим се е разнесъл над града след инцидента, властта твърди, че няма опасност за населението.

Това е втори инцидент в Завод 3 за тази година. При предишният на 01 април се самозапалиха барутни смеси в цех 140, а 47 годишен работник получи 25 процента изгаряния и беше настанен за лечение в „Пирогов“.

На 11 март тази година взрив в Завод 4 на „Арсенал“ край Мъглиж унищожи цял склад с продукция и нанесе леки травми на петима работници. Инцидентът затвори завода за две седмици, а възстановяването от щетите все още продължава. Разследването на последните два инцидента се извършва от следователи от Националната следствена служба и според старши комисар Стоянов те все още продължават.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам