ВЕЦ „Въча“ е спрян заради замърсяването на реката

Снимка: „Под тепето“

ВЕЦ „Въча -1“ спря работа днес след като проверката на експерти от Басейнова дирекция, Регионалната инспекция по околна среда и областната администрация в Пловдив е установила, че изтичането на отработени води на ВЕЦ-а е причината за мазните петна, открити в реката в Кричим вчера, а днес съоръженията му отново изпускат масло в реката.

Дейността на ВЕЦ- а е спряна до отстраняване на причината за изтичането на замърсени води.

Окончателните лабораторни проби за наличие на нефтопродукти ще са готови в следващите пет дни. В района на замърсения участък не е била открита мъртва риба.

За маслен разлив, макар и в неголеми количества говорят петната, открити на място обяснява инж. Митко Стойчев от екоотдела на областната администрация, цитиран от Радио Пловдив. 

Операторът на ВЕЦ -а е длъжен да установи причината за замърсяването. А ако пробите покажат отклонение, централата ще понесе и санкция от 5 до 15 хил. лева, е пояснила областният управител Дани Каназирева. Според нея мащабът на замърсяването не е голям, но е недопустимо да го има.

Вчера кметът на Кричим Атанас Калчев сезира прокуратурата за замърсяването на река Въча. По думите му, констатираното замърсяване води до увреждане не само на водите, екосистема, но и до унищожаване на ларвите и хайвера на рибите, обедняване на биологичното разнообразие или до затруднено възстановяване на природните екосистеми, с което се поставя в екологичен риск водното тяло и влияе негативно върху състава на водните популации/местообитания и в случай, че не се вземат адекватни мерки ще създаде предпоставка за измерима отрицателна промяна в състоянието на природен ресурс в полза на обществото.

Кметът напомня, че изхвърлените в природата замърсители могат да променят формата и състава си, да се натрупват в природата, да навлизат в хранителната верига и да оказват въздействие върху човешкото здраве.

По информация на БНР, за причиненото през миналия месец безводие по река Въча предприятието „Напоителни системи“ е глобено с 10 хил. лева.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам