BG | EN

Велинградски парадокси в компостирането на зелените отпадъци

Мечтаните от гражданите на Велинград кафяви контейри. Снимка: Темпо Велинград.

Гражданите на Велинград се питат:  Къде отидоха кафявите контейнери за компостиране? Това става ясно от публикация на „Темпо Велинград“, която се позовава на сигнал на техен читател.

Предложението е да се изкупуват част от стъклените отпадъци от търговските обекти, ако това все още не може да се случи с пластмасовите.
Същите тези обекти всекидневно изхвърлят доста кашони,  а защо да не ги пакетират и по определен за целта график фирмата да ги събира, а не да се изхвърлят в общите контейнери? В момента е сезон, в който се косят дворовете. А органичните отпадъци отново са в общия кюп, защото няма кафяви контейнери, сигнализира Лилия Герова.

Тя смята, че и за електроуредите трябва да има сключен договор от страна на общината за изкупуването им срещу минимална сума и замяна с нов електроуред. 

А почти всяко домакинство има някъде по дворовете си подобни отпадъци. Защо да не ги изчистим? Същото се отнася и за вредните химични вещества – по примера на съседната ни община Ракитово.


Нека всички заедно мислим рационално, ако искаме да ни бъде чисто и красиво, пише до редакцията Герова.


Проверка на медията показва, че към момента единственият вариант е хората да трупат зелените отпадъци пред оградите си, на тротоарите или до кошовете за битови отпадъци, въпреки че Велинград има инсталация за компостиране с капацитет 4000 тона годишно.


През юли 2022 г. във Велинград са поставени кафяви контейнери за зелени отпадъци, като това се случва със закъснение от повече от 10 месеца след тържественото откриване на новата инсталация за компостиране, построена с европейски средства в местността „Благовото“. 

При поставянето на кафявите контейнери нямаше никаква разяснителна кампания за какво са предназначени и затова много хора ги използваха за изхвърляне на общ отпадък. По-късно общината сложи надписи на контейнерите, но скоро след това ги събра и от есента на 2022 г. до момента разделно събиране на зелени отпадъци във Велинград няма. През април 2023 г. общината се похвали, че за първи път почвата в зелените площи във Велинград е обогатена с компост, произведен от инсталацията и така е в синхрон с приетите принципи за управление на отпадъците.  Тогава от общината препоръчаха събраните от частни дворове и градини листа, треви, клони, храсти, стебла от растения да не бъдат смесвани с общия отпадък при изхвърлянето им, но не дадоха повече информация къде точно гражданите да изхвърлят т.нар. „зелен отпадък“, след като от улиците на Велинград изчезнаха предназначените за целта малко на брой кафяви контейнери.


В съседната община Ракитово, която също ползва инсталацията за компостиране във Велинград има кафяви контейнери за зелени отпадъци: 4 в Ракитово и по един в Костандово и Дорково. 

От Община Ракитово сами организират извозването на зелените отпадъци до инсталацията във Велинград.


До края на месец май във Велинград ще бъдат поставени 17 кафяви контейнери – това съобщи за „Темпо“ Радка Халачева, еколог на Община Велинград. 

Контейнерите ще бъдат поставени и ще се обслужват от фирмата, която от 2021 г. има 5-годишен договор с двете общини за оператор на инсталациите за предварително третиране на битови отпадъци и за компостиране на зелени отпадъци на стойност 5 789 600 лева.


Добрият пример от преди 22 години още се помни във Велинград. През 2002 г. общината, начело с кмета Цветан Дафов и еколога Мария Александрова, спечели пилотен проект и над 100 семейства във Велинград получиха компостери с обем 150 литра за изпробване на технологията. Много от тези контейнери служат на своите собственици и досега, а специалистите натрупаха добри практики. 

Благодарение на тези практики през 2011 г. общината получи награда от „Интер-ко 21“, а кметът общинското ръководство начело с Иван Лебанов обяви амбициозен план всеки дом във Велинград да се превърне в еко-къща с разполагането на нови дървени контейнери за биокомпостиране с обем 300 литра.

Това, обаче не се случва и днес сме свидетели на парадокс: Велинград – пилотна община за България в сферата на компостирането и собственик на платена с европейски пари модерна и скъпоструваща инсталация за компостиране, изхвърля зелени отпадъци по тротоари и улици и чака разполагането на 17 кафяви контейнера…

Остава въпросът: какво става с плановете на общината да продава висококачествен компост от инсталацията и така да печели пари?

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, заради това, че е подписал договор за продажбата на общински имот с фирмата на майка си.

Ива Лазарова, ИРПС: Нужно е будно гражданско общество

Ива Лазарова е изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда, чиито усилия са насочени към разработване и прилагане на механизми за отчетност на публичните институции. Ива е от тези, които почти не спят по време на избори и които влагат сърцето си, енергията и интелекта си в името на едно по-здраво, подредено и осъзнато общество.

Рая Назарян бе избрана за председател на НС с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“

Кандидатурата на Рая Назарян(ГЕРБ-СДС) бе представена от народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова и приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!