BG | EN

ВАС спря концесията на плажа на река Велека

Това бе едно от решенията, взети в „12 без 5“ от кабинета Борисов

Снимка: Фейсбук/Галина Владимирова

Със свое решение Върховният административен съд (ВАС), спря концесията за плажа на устието на река Велека и я върна в Комисията за защита на конкуренцията.

Процедурата за концесия на плажа беше едно от последните решения на правителството на Бойко Борисов. То предизвика много дискусии в социалните мрежи и протеста на настоящия наемател, чийто договор беше със срок до ноември 2022 г.

В мотивите, с които наемателят на плажа оспорваше правителственото решение беше и това, че определената от кабинета Борисов концесионна такса е по-ниска от наема, което означава, че с решението се ощетява държавата. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче в края на юни т.г. отхвърли жалбата на фирмата – наемател и реши, че процедурата за отдаването на плажа на концесия трябва да продължи.

Според решението на ВАС, което е окончателно, КЗК е трябвало да осъществи контрол на процедурата и е подходила формално.

Върховните магистрати посочват още, че Министерството на туризма трябва да проведе процедура за промяна на кадастралната карта, защото площта на плажа се променя. Отделно от това, според съда, туристическото министерство не е обосновало необходимостта от провеждане на концесия.

ВАС връща преписката за ново произнасяне от Комисията за защита на конкуренцията. 

В края на управлението си ГЕРБ бързаше да отдаде множество плажове на концесия за по 20 години напред. В това число и живописния плаж на уститето на р. Велека в Синеморец.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините