BG | EN

ВАС решава ще даде ли зелена светлина на Румен Гайтански за горене на боклук край с. Върбовка

Карта на отрицателното въздействие, което ще има горенето на боклук в региона, предоставена от сдружение „За Павликени“

Днес Върховният административен съд решава за последно дали Ремен Гайтански ще построи най-големия инсинератор за горене на боклук в Европа край павликенското село Върбовка.

Делото е образувано по жалба на гражданско сдружение „Ти решаваш“ и директора на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново срещу решеншие на Административ съд София – град от юли 2023 г., с което беше отменено отрицателното решение на директора на РИОСВ Велико Търново във връзка с инвестиционното предложение на Гайтански.

Екоинспекцията в Търново каза „не“ на завода за горене на боклук край Павликени, но съдът разреши строителството

Във връзка с предложения инсинератор се водят няколко съдебни дела, като до момента съдът устойчиво се произнася в полза на “Петрургия”, подчертават от Антикорупционния фонд, откъдето са провели собствено разследване, установило редица нарушения и поводи за съмнения в безпристрастността на ангажираните със случая институции.

Разкритията на Антикорупционния фонд ще бъдат представени в серия видео материали, първият от който ще бъде факт още тази седмица, обявяват оттам.

Трейлът на видео на АКФ „Вълкът на Върбовка“

До днешното дело се стигна, след като през май м.г. директорът на РИОСВ във Велико Търново Мая Радева не одобри инвестиционното предложение на Румен Гайтански за изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата и електроцентрала за горене на боклук край с. Върбовка.

Мотивите на Радева бяха изложени на 26 страници и следваха решението на Еспертния екологичен съвет към инспекцията, който излезе с предложение до директора на РИОСВ да не одобрява осъществяването на инвестиционното предложение на фирма „Петрургия“.

Решението на Радева обаче подлежеше на обжалване. Гайтански се възползва от правото си да обжалва и на 12 юли 2023 г. Административен съд София-град постанови в негова полза. С това на практика той можеше да пристъпи към осъществяване на инвестиционното си намерение, ако не беше последната пречка – право на „Ти решаваш“ и директора на РИОСВ да обжалва на последна съдебна инстанция решението на софийския съд.

И една любопитна подробност – Румен Гайтански не само спечели срещу РИОСВ Велико Търново, но инспекцията, т.е. държавата, бе осъдена да му плати пет хиляди лева съдебни разноски.

С капацитет от 56 тона на час инсталацията за горене на боклук край павликенското с. Върбовка ще бъде най-големият инсинератор в Европа, твърдят екоактивисти.

Еколози са категорични, че бъдещата инсталация за горене на боклук ще застраши здравето на хората, тъй като във въздуха ще се отделят диоксини и флурани – химични съединения, които се отличават с висока токсичност. Това ще рефлектира още върху почвата, ще съсипе земеделието и ще унищожи пчелите.

Петрургия има договор за концесия на подземни богатства от 2013 г. Срокът на концесионния договор е 35 г. Инвестиционното предложение за с. Върбовка е за добив на базалт и съпътстващи дейности – цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на цеха, складове за готова продукция и административни помещения за персонала.

Площта, върху която ще се осъществи е 700 дка, обособена в две площадки – северна и южна, и в три зони – за добив, складиране и съпътстващи дейности. На северната площадка ще се добива базалт и ще се складира. На южната ще бъде изграден цех за производство на каменна вата с три поточни линии, енергоизточник за захранване на цеха, т.е. инсталацията за горене на боклук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините