ВАС отмени жалба срещу заповедта за строителство върху дюните на Каваци

Разорани дюни на плажа „Смокиня“
Архивна снимка

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата срещу заповедта на екоминистъра за стрпителство върху пясълчните дюни на Каваците.

Жалбата е подадена от Антоанета Мархолева. Според нея в заповедта са допуснати съществени нарушения. Една от тях е, че е отменена изцяло заповед на предишния министър на околната среда Емил Димитров от април тази година, с която се променя режимът на дейности в природната забележителност „Пясъчни дюни в местността Каваците“.

Според нея в района беше позволено паркирането на автомобили, къмпингуването, разполагане на палатки, кемпери и каравани. Позволяваше се и строителството и поставянето на преместваеми обекти при определени условия.

Според върховните магистрати заповедта не подлежи на оспорване. Това е и причината жалбата срещу нея да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото – прекратено.

През 2019 г. Мархолева е поискала от бургаската екоинспекция в района на Каваци да бъде извършена оценка на въздействието върху околната среда. Тя е представила инвестиционно предложение за изграждането на база за отдих, в което се е предвиждало там да бъдат обособени „25 места за каравани, павилиони за хранителни стоки и заведения за хранене, тип преместваеми обекти и паркоместа за моторни превозни средства“.

Бургаската екоинспекция обаче е отказала процедурата да бъде извършена, тъй като районът попада в границата на защитена територия.

Определението на Върховния административен съд подлежи на обжалване.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам