ВАС остави в сила решение за предсрочното прекратяване на мандата на кмета на Община Благоевград

Румен Томов
Снимка: „Благоевград нюз“

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решение на благоевградския административен съд, касаещо предсрочно прекратяване на мандата на кмета на Община Благоевград. Така, според днешното решение на ВАС, мандатът на кмета на Благоевград Румен Томов (независим, подкрепен от БСП) трябва да бъде прекратен. 

С решението си от 22 януари т.г. Административният съд в Благоевград отмени взетото от Общинската избирателна комисия (ОИК) в Благоевград на 20 декември м.г. решение. Тогава избирателната комисия отхвърли постъпило искане за предсрочно прекратяване на мандата на кмета на Община Благоевград.

Казусът беше поставен за разглеждане след сигнал на бившия кмет на града – Атанас Камбитов, загубил последните местни избори. Камбитов сезира избирателната комисия, че приемникът му Румен Томов не е заличил в срок една от фирмите си и така в един момент е бил и кмет, и търговец. Самият Атанас Камбитов води дела в съда по същия казус за времето, когато той управляваше Благоевград.

„Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като едноличен търговец от страна на избрания за кмет на община Благоевград е достатъчно основание за прекратяване на мандата“, се казва в днешното решение на Върховния административен съд. В него се посочва още, че Томов е предприел действия и фирмата му е била заличена от Търговския регистър, но това е станало след законовия срок от един месец, който започва да тече от 4 ноември 2019 г.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам