BG | EN

ВАС остави без разглеждане жалбата срещу закриването на прокуратурата в Чепеларе

Първият протест срещу закриването на прокуратурата в Чепеларе
Снимка: otzvuk.bg (архив)

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата срещу закриването на прокуратурата в Чепеларе и прекрати производството по делото, заведено от Теодора Калайджиева, съобщи регионалното издание „Отзвук“. За 13 декември е обявен нов протест в Чепеларе, допълва изданието. 

Според съда, чието решение е цитирано от „Отзвук“, „жалбата е недопустима на две основания – оспорват се административни актове, които са изключени от съдебен контрол и поради липса на правен интерес.“ Изданието обръща внимание на факта, че определението на съда е било публикувано изключително бързо – две седмици след образуване на делото, без да се стигне до разглеждане на жалбата по същество, след закрито заседание.

Според тричленния състав на ВАС, решенията на Висшия съдебен съвет (ВСС) имат вътрешнослужебен и организационен характер и са начален етап от осъществяване на унифициран модел за оптимизиране на районните прокуратури. „Този вид актове са изключени от съдебен контрол, те не създават задължения и не засягат защитени от закона права и интереси“, пише в мотивите. Съдът определя и като недопустимо искането за спиране на изпълнението на решението на ВСС. Определението на ВАС не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав, посочва още изданието.

Делото е било образувано по жалба на Теодора Калайджиева от Чепеларе срещу решение на Пленума на ВСС, взето на 19 юли 2018 г., с което считано от 1 януари 2019 г. Районната прокуратура в Чепеларе се закрива и преминава към Районната прокуратура (РП) в Смолян, като в Чепеларе ще бъде разкрито Териториално отделение към РП Смолян.

Жители на курортния град излизаха на няколко пъти на протест, блокираха и главния път за Пловдив, изказаха недоволството си дори пред сградата на Висшия съдебен съвет, припомня „Отзвук“. Според протестиращите, решението е взето непрозрачно и накърнява човешките и граждански права на хората, противоречи на препоръките на Европейската комисия, като би могло да се стигне и до стартиране на така наречената „наказателна процедура“ срещу България“.

Подобна ще бъде съдбата и на прокуратурата в Мадан, която също ще бъде закрита и в миньорския град ще се структурира Териториално поделение към Районна прокуратура – Смолян, пише още регионалното издание. През лятото Общинските съвети в Мадан и Рудозем също са излезли с декларации срещу предприетите от ВСС реформи.

Сега, след решението на ВАС, за 13 декември е обявен нов протест в Чепеларе, при който е планирано блокиране на главния път Смолян – Пловдив.

„Блокадата ще продължи два часа. На следващия протест ще затворим пътя за 4 часа, след това за 6 часа, до цяло денонощие. Няма да се откажем докато не бъде отменено решението на ВСС“, е съобщила председателят на Инициативния комитет адв. Тонка Динчева пред „Отзвук“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините