Васил Божков е обвинен, че е укрил половин милиард лева данъци

Кадър от днешната пресконференция на Прокуратурата, МВР и АДФИ
Снимка: скрийншот Би Ти Ви

Петима са обвиняемите след акцията в офиси и имоти, свързани с бизнесмена Васил Божков. Четирима са в чужбина, сред тях и самият Божков. Петият обвиняем, който е задържан за 72 часа, е бил през 2014 г. председател на Комисията по хазарта. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от пресцентъра на прокуратурата.

Повдигнатото на Васил Божков обвинение е за организиране на престъпна група, действала на територията на цялата страна от 2014 година и извършвала изнудвания; принуди; пране на пари; длъжностни престъпления; подкупи; данъчни престъпления.

Според прокуратурата, Васил Божков е укрил над половин милиард лева данъци от 2014 г. до 2020 г.  От държавното ибвинение посочват, че Божков е предлагал по 10 хил. лв. на ден подкуп на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни конкурентни на неговото дружества. Въпросното лице не е съгласило, но не стана ясно дали е сигнализирало компетентните органи, пояснява БНР. 

При обиските в офиси и жилища, свързани с Божков, са намерени документи и 400 хил. лв. Иззети са картините на фамилията Божкови, а експерти ще кажат законно ли ги притежава той.

Държавното обвинение проверява и за така наречените „фалшиви милионери“, посочва наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов. По думите му има образувано такова дело в друга прокуратура, което е присъединено към досъдебно производство. Възложено е било за проверка на Антикорупционната комисия.

От прокуратурата отказаха да посочат дали знаят къде са Божков и тримата му бизнес партньори.

Пред Би Ти Ви бизнесменът потвърди, че е в държава на Балканите и заяви, че „при сегашните условия се опасява да се върне в страната“, че се притеснява за живота си и че България не е нормална правова държава.

В отговор главният прокурор Иван Гешев му обещал през медиите нормално завръщание и, ако трябва – психологическа помощ.

От обвинението смятат, че хазартните бизнеси на Божков са били облагани с по-ниски данъци, посредством липса на контрол от Комисията по хазарта, заради което държавата е ощетявана със стотици милиони годишно.

От компанията на Божков „Нове холдинг“ определиха вчера действията на държавата като „принудително отнемане на законен бизнес“.

БНР припомня, че акциите вчера в Комисията по хазарта и офисите на Васил Божков, при които бяха задържани 16 души, съвпаднаха вчера с приемането на първо четене на промени в Закона за хазарта, които налагат държавен монопол върху лотарийните игри. За разпит беше отведен и председателят на комисията Александър Георгиев.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам