BG | EN

Варненци се събраха да почетат Пламен Горанов

снимка: Фейсбук

Десетки варненци се събраха пред сградата на Община Варна, където преди пет години на 20 февруари, в разгара на най-масовите национални протести срещу корупцията и монополите във властта и икономиката, се самозапали Пламен Горанов.

На 20 февруари 2013 година, малко преди 7.30 сутринта, Пламен Горанов застана пред централния вход на общината в града с ултиматум, че ще се самозапали, ако тогавашният кмет на града Кирил Йорданов и целият общински съвет във Варна не подадат оставка до 17 часа на същия ден. Няколко минути по-късно той пламна. Според заключението на разследването това се е случило след непохватната намеса на полицията.
Горанов почина на 3 март във варненската Военноморска болница.

В следващите дни, отвратени от корупцията и арогантността на местната власт, довели града до провал, гражданите издигнаха пред кметството грамада от камъни. На 6 март 2013 г. Кирил Йорданов подаде оставка. Но за разлика от него общинските съветници отказаха да се оттеглят и завършиха мандата си.
„Тази грамада ни напомня за това кой е работодател на кмета, общинските служители и общинския съвет, каза тогава наследникът на Йорданов в кметския кабинет във Варна Иван Портних (ГЕРБ). Тя беше направена от хората и като реакция към общинския съвет. Минавайки през избори, новият местен парламент би имал моралното право да вземе решение какво точно да стане с нея“, каза Портних.

Но през октомври 2015 г. общинският съвет се самовъзпроизведе в също толкова безпринципен състав като предишния, който стана причина за отчаяния протестен акт на Пламен Горанов.

Само три месеца след „минаването през избори“, по тъмно на 29 януари 2016 г., под претекст, че тротоарът пред варненското кметство трябва да бъде ремонтиран, грамадата изчезна, за да не тревожи повече нито новия кмет на Варна, нито подновилия мандата си общински съвет.

Събралите се пред Общината да почетат паметта на Пламен Горанов поискаха на това място да бъде поставена паметна плоча.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините