Варненци протестираха срещу замърсяването на езерото и укриването на информация от властите

Протестният флашмоб във Варна се проведе пред сградата на Общината.

Тази вечер варненци се събраха на организиран в социалните мрежи протест срещу дългопремълчаваната информация за авария на водопровод, при която месеци наред във Варненското езеро са изливани фекални води. Протестният флашмоб се проведе пред сградата на Община Варна с искане за оставката на кмета на града Иван Портних. Охраняващите полицаи проверяваха личните документи на протестиращите с аргумента, че не спазват социалната дистанция.

Присъстващите заявиха, че искат да знаят защо институциите девет месеца не са дали информация за аварията.  

„Мълчанието на Община Варна и скриването на аварията ни напомня за отминали времена, когато под командата на партийния вожд – „Ще си мълчим!“, се поставяше под риск здравето на хората. Каквато и да е причината – умишлено потулване или в следствие на престъпно безхаберие, ние настояваме виновните да понесат своята отговорност.“  Това написаха по-рано днес организаторите на протестния флашмоб във Фейсбук страницата „За Морската“.

Провокирани от многобройните призиви в социалните мрежи за това управниците да докажат добрите качества на морската вода в засегнатия район, протестиращите бяха донесли проби, които напълниха в чаши, предназначени за кмета, областния управител и шефа на Общинския съвет.

Преди няколко години кмет и зам.-министър по туризма пиха пред журналисти от морската вода, за да докажат, че тя е безопасна.

Качеството на водите за къпане на плажа в кв.“Аспарухово“ във Варна е добро, заяви на брифинг по-рано днес директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

По думите й в началото на седмицата са направени проверки на всички 23 зони за къпане във Варненско – от Златни пясъци до Бяла. При категории- отлично, добро, задоволително и лошо, качеството на водата в 21 от зоните е отлично, показала проверката, а качеството на водата на Аспаруховския и Офицерския плаж във Варна – добро.

Дочка Михайлова съобщи още, че около края на 2019-та година, когато вече е бил започнал разлива от авариралата тръба във Варненско езеро, е била предпоследната проверка на зоните от РЗИ и тогава показателите за качеството на водата на Аспаруховския плаж са били между отлично и добро.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам