Варненци излизат на втори протест срещу унищожаването на борова гора над града

изсечената борова гора
Така изглежда изсечената борова гора край Варна отвисоко
Снимка: Обществен център за околна среда и устойчиво развитие

Жители на селищно образувание Горна Трака край Варна започнаха петиция срещу изсичането на гората, която по кадастрална карта се води към Коджа тепе. Гората е била засадена с противоерозионна цел, против наводнения и за спиране на вятъра, твърдят местните хора и подготвят втори протест срещу унищожаването й.

В края на миналата година 4 дка 60-годишни борови масиви са унищожени без предупреждение на живущите в съседство, разказват хората. По думите им, гората е създадена през 60-те години на миналия век, след невиждано наводнение, причинило огромни материални щети.

По документи от преди години, заявяват хората, предназначението на гората е било „защитна гора“, но в момента то е сменено и вече е „друг вид дървопроизводителна гора“. На терена се планира построяването на 44 къщи, заради които ще бъде изсечена 25,3 декара иглолистна гора, обяснихаучастниците в първия протест в защита на гората.

По думите им от регионалната инспекция по опазване на околната среда не са правили оценка върху въздействието на околната среда (ОВОС), а отпадните води от бъдещите къщи е планирано да бъдат заустени в близкото дере.

За сечта са сезирани редица институции, включително и прокуратурата.

Петицията е адресирана до Министерството на земеделието, храните и горите, Европейската агенция по околна среда, Министерството на околната среда и водите и Българското дружество за защита на птиците.

Първият протест събра на мястото на изсечените дървета десетки граждани.
Снимка: Фейсбук страница на събитието

„След нелепите изказвания на разни хорица, че „гората вече е изпълнила предназначението си и няма нужда вече от нея“ гневът ни е още по-силен! Изправяме се срещу безграничната алчност, човешката глупост, наглост, безочие, незаинтересованост, некомпетентност!НИЕ НЯМА ДА СПРЕМ ДОКАТО НЕ СЕ ПРЕКРАТИ СЕЧТА!!!“, написаха в призива за протеста организаторите.

Протестиращите предупреждават, че при неизпълнение на искането им ще следва гражданско неподчинение и затваряне на пътя Варна-Виница.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам