BG | EN

Варненският районен съд остави в ареста баща, обвинен за домашно насилие над дъщеря си

Отделение по детска хирургия, МБАЛ Варна
Принтскрийн bTV

Варненският районен съд постанови мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 45-годишен мъж, обвиняем по досъдебно производство за извършено домашно насилие над 14-годишната си дъщеря, която в момента е в болница с телесни повреди от побоя.

На 1 март тази година между бащата и дъщерята започнал скандал по повод изчезнала сума пари от дома. За липсата на парите бащата обвинил момичето и му нанесъл побоя.

Обвиняемият Христо Христов е баща на три деца. Голямата му дъщеря и пострадалото 14-годишно момиче живеят при него, а синът му – при майка си, съобщи прокуратурата. Заради упражнено домашно насилие над по-малката дъщеря и сина му, съдът е издал заповед за защита от домашно насилие през 2018 год. С нея му е било забранено да доближава двете си деца и да се въздържа от домашно насилие. Въпреки това 14-годишното момиче решило да заживее при бащата си и се пренесло при него.

Христов е осъждан два пъти – за закана с убийство и за нарушаване на ограничителна заповед, на пробация. В момента прокуратурата разследва случая с побоя над дъщеря му по текстове от Наказателния кодекс, отнасящи се до домашно насилие.

Родителите на пострадалото 14-годишно момиче са разведени, а в момента водят съдебен спор за родителските права над децата.

Междувременно състав на Апелативен съд – Варна потвърди като правилна и законосъобразна първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража“, определена миналата седмица спрямо Борислав Никовов, привлечен като обвиняем за убийството на съпругата си, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Според съобщението на пресцентъра, съдът е преценил като съвсем реална опасността Борислав да се укрие или да извърши престъпление. Аргументи за това твърдение съдът е намерил в събраните до момента доказателства, които установяват по безспорен начин продължителното агресивно поведение на Борислав спрямо съпругата му. По делото са налични протоколи за предупреждение по закона на МВР, с които органите на реда са правили опити да възпират агресията на обвиняемия спрямо жена му, която от своя страна е подавала, а след това оттегляла жалбите си в полицията за насилие, упражнено спрямо нея от съпруга й, посочват от съда.  В съобщението се посочва още, че извършената експертиза е установила, че обвиняемият е с лабилна психика, склонен към насилие и агресия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините