BG | EN

Варненски адвокат е предаден на съд за измама за над половин милион лева

сградата на варненски районен съд и прокуратура
Снимка: пресцентър на прокуратурата

Районната прокуратура във Варна е внесла в съда обвинителен акт срещу местен адвокат, който с измама причинил на 12 варненци имотна вреда за повече от половин милион лева.

Според прокуратурата, в качеството си на пълномощник, 38-годишният Мирослав А. с цел да набави за себе си имотна облага възбудил и поддържал заблуждение у 12 варненци. Имотната вреда за пострадалите е в размер на 505 623 лева. Адвокатът ще отговаря за измама, която е в особено големи размери и представлява особено тежък случай и е извършена като продължавано деяние.

По информация на държавното обвинение, подсъдимият вземал пари от потърпевшите, на които заявявал, че ще участва от тяхно име в обявени на публична продан имоти по различни изпълнителни дела. Обещавал им правна помощ и съдействие чрез намиране и покупка на недвижими имоти във Варна, предлагал им посредничество в преговорите за покупката, проверка на състоянието и цялостна подготовка на документите за осъществяване на сделката. Престъпната схема действала от 2 юли 2015 год. до 16 февруари 2017 г. Всичките девет измами са били извършени през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка.

Причинената от престъплението имотна вреда на пострадалите надхвърля 140-кратния размер на минималната работна заплата към 16 февруари 2017 г. /460 лева/. Стойността на щетата надхвърля повече от 7 пъти тази, която дефинира наличието на особено големи размери, посочват още от прокуратурата. Случаят с измамите на адвокат Мирослав А. е особено тежък, защото извършеното престъпление заради настъпилите вредни последици и другите отегчаващи отговорността обстоятелства разкриват изключително високата степен на обществената опасност и на деянието, и на дееца, поясняват още от пресцентъра на държавното обвинение.

Обвиняемият е въвел в заблуждение 12 лица, някои от тях са били съпрузи, за продължителен период от време, за да не бъде разкрит и изобличен. В резултат на неговите действия са пострадали 13 лица, които се претърпели имотна измама. Подсъдимият бил препоръчван от съседи и познати, дори от родителите си, на пострадалите. Те са му се доверявали заради професията му на адвокат и са го ангажирали да ги представлява и да защитава интересите им, се разбира още от материалите на обвинението.

Дори когато Мирослав А. бил лишен от право да упражнява адвокатската професия, той продължил да извършва измами, като се представял за действащ адвокат.

Районната прокуратура във Варна е посочила в обвинителния акт срещу Мирослав А. като смекчаващи отговорността обстоятелства факта, че е бил неосъждан и че е възстановил част от причинените щети. Те обаче са едва 65 353 лева от причинените щети за над половин милион лева, поясняват от прокуратурата.

Бившият адвокат е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 хил лева. Районната прокуратура във Варна му е наложила и забрана да напуска страната. Предстои делото срещу 38-годишния подсъдим да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините