BG | EN

Варненският окръжен съд върна на прокуратурата делото за загиналите при наводнението в „Аспарухово“

Снимка: @outlandos, pixels.com

Окръжният съд във Варна върна делото за наводнението във варненския квартал „Аспарухово“ през 2014 година на прокурора за допълнително разследване и събиране на доказателства, които да отговорят на въпроса има ли извършено престъпление от общ характер и от кое лице. Според съда, проведеното разследване в рамките на досъдебното производство не е всестранно и пълно, а от там се явява и незаконосъобразно.

В прессъбщение на Окръжен съд – Варна (ВОС) от днес се казва, че съдът е разгледал частно наказателно дело по жалба на Ангел А. срещу постановление на Окръжна прокуратура –Варна (ВОП) за прекратяване на досъдебно производство, водено срещу неизвестен извършител, за смъртта на 13 души и нанасяне на значителни имуществени вреди, в следствие на наводнението през юни 2014 година в кв. „Аспарухово“ във Варна. Съдебният състав е отменил постановлението на прокуратурата от 04.01.2018г. и е върнал делото на ВОП за допълнително разследване.

Според ВОС, прокуратурата трябва да установи, има ли допуснати нарушения от съответни длъжностни лица, които да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат и ако има такива, то съответните длъжностни лица били ли са длъжни и могли ли са да предвидят обществено опасните последици?

В определението се изтъква, че при формиране на вътрешното си убеждение прокурорът е обобщил заключенията на вещите лица, което е съществено процесуално нарушение довело до ограничаване на правата на страните в процеса.

Определението подлежи на жалба или протест в 7 дневен срок от връчване на преписите пред Апелативен съд – Варна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините