BG | EN

Валута за над 13 млн. лв. се оказва официално „изпрана“ на българо-турската граница

Илюстративна снимка: Агенция „Митници“

Заради вратички в закона от началото на годината на ГКПП „Капитан Андреево“ фактически е била „изпрана“ валута за над 13 млн. лв.  

Става дума за недекларирани суми пари, които след конфискуването им напълно законно са били връщани на този, който се е опитал да ги пренесе нелегално през границата.

Само за месец май на „Капитан Андреево“ е открита осем пъти повече недекларирана валута, отколкото за цялото останало време от началото на годината. Със същите темпове опитите за нелегално пренасяне на пари продължават и през следващите месеци, въпреки многобройните публикации в различни медии през последните години .

Каква е схемата?

Според сега действащите регламенти и законови разпоредби, след като митничари на граничния пропускателен пункт открият в автомобил недекларирана валута, шофьорът на превозното средство се задържа за 24 часа, а прокуратурата му повдига обвинение. Следва бързо производство според текстовете на Наказателния кодекс. Тъй като митницата и прокуратурата нямат информация задържаните пари да се придобити по престъпен начин, приносителят обикновено бива осъден на 1 година условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. А парите, (вече законни) се връщат на приносителя, той плаща на адвокатите си и потегля за Турция. За митническите власти там, парите са вече законни, те преминават свободно през границата и стигат до получателя си.

Тази перфектна и напълно легална схема работи от години в България, пренасят се десетки хиляди британски лири, евро, или норвежки крони. Те не се декларират при излизане от страната, защото приносителят им  трябва да посочи техния произход. Парите в никакъв случай не са джобни, но никой български прокурор не се сеща да попита как са спечелени те. Не се сещат нито служителите на отдел за разузнаване, командировани на границата. ДАНС също е служба, която трябва да следи за движението на големи парични потоци в и през страната, но досега няма информация да е влизала в детайли при разследването на подобни случаи.

Следва нещо още по-озадачаващо

Превозното средство, с което е пренасяна валутата също не може да се отнеме, след като не е собственост на човека, който пренася парите. Той е само шофьор, а българските правораздавателнаи институции не могат да му наложи сериозно наказание, защото според Решение на ЕСПЧ то трябва да е пропорционално на сериозността на нарушението. С случая провинението на контрабандиста е, че не е  декларирал валутата пред митническите власти, за което бива наказан.

Ако се установи, че пренасяните нелегално суми са свързани с пране на пари или данъчни измами, те могат да бъдат конфискувани, но явно никой не пита достатъчно настойчиво и прилагайки тежестта на правомощията си, обикновения шофьор от къде има толкова пари в брой и защо ги крие в тайници из колата си.

Друга „вратичка“ през която минават контрабандистите на пари е европейският Регламент № 1889/2005, който не допуска отнемане на цялата недекларирана сума в полза на държавата като санкция за недеклариран внос/износ на пари в брой в или от ЕС, независимо дали заедно с това се налага и глоба като административно наказание.

Нужните законови поправки

Според Европейския съд по правата на човека наказанието трябва да е пропорционално на сериозността на нарушението – в случая неспазване на изискването за деклариране на сумата, а не предполагаемо нарушение, свързано с пране на пари или данъчни измами, което не е било установено. Затова в случая съдът смята, че конфискацията на цялата недекларирана сума е непропорционално високо наказание, представлява изключителен товар върху приносителя и нарушава правото на собственост на гражданите.

Решение на Eвропейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) показва необходимостта да се направят поправки във Валутния закон, който в момента предвижда задължителна конфискация на цялата недекларирана сума пари или скъпоценности при преминаване на границата със страна, която не е членка на ЕС. Подобна мярка е непропорционална и не съответства на тежестта на нарушението, констатира Европейският съд по правата на човека.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините